vrijdag 2 december
3°C
0 km

Actie tegen seksueel geweld in Gent

Na de vierde melding van seksueel geweld in Gent, voerden zo’n 400 mensen woensdagavond actie onder de Gentse stadshal. Ze vragen structurele oplossingen. “De huidige beloftes zijn te beperkt en niet concreet genoeg,” dat zegt initiatiefneemster Ina Van Maele.

Na een vierde incident van seksueel geweld in Gent op maar enkele weken tijd, spreekt Ina Van Maele niet van een nieuw fenomeen, wel van een structureel probleem. “Seksueel geweld is een structureel probleem dat voorkomt in alle hoeken van de samenleving. Dat vraagt structurele oplossingen.”

Blijven actievoeren
Na de vorige protestactie deed de stad Gent enkele beloftes, maar dat blijkt niet genoeg voor de actievoerders. “De reacties uit politieke hoek zijn voor ons onvoldoende”, zegt Van Maele. “Daarom komen wij opnieuw op straat en zullen wij blijven actie voeren totdat er een echte globale aanpak komt.” Ze wijst daarbij ook de regering met de vinger.

Eisen
De actievoerders eisen dat het openen van de 10 Zorgcentra na Seksueel Geweld een versnelling hoger moeten, er voldoende gespecialiseerde magistraten moeten zijn en er grootschalige preventiecampagnes moeten komen.