vrijdag 30 september
16°C
5 km

440.000 feestvierders tijden eerste weekend Gentse Feesten

De Gentse Feesten zijn "hot", letterlijk en figuurlijk. Tijdens het eerste weekend zakten al zo'n 440.000 feestvierders af naar de Gentse binnenstad. Dat zijn er bijna 70.000 meer dan in 2019. De feestenzone wapent zich intussen tegen de twee tropische dagen. 

De stad Gent is het eerste weekend van de Gentse Feesten vrij goed doorgekomen. Op enkele schermutselingen na , zoals kleine vechtpartijen, wat wildplassers en enkele zwemmers in de binnenwateren, verliep alles vrij vlot. Alleen het levenloze lichaam in het water aan de Lousbergkaai zondag was een minder moment. Zeker als bekend raakte dat de man door zijn vrienden in het water gegooid was na een nachtje Gentse Feesten. Voor de rest moest het Sint-Baafsplein al enkele keren afgesloten worden wegens volzet. De grootste uitdaging wordt wellicht de tropische hitte van vandaag en morgen. De Stad en Farys zorgen voor de waterbars aan het Belfort, het Baudelohof en het Zuidpark. Mensen kunnen daar gratis hun flessen of bekers vullen. De stad roept op om veel water te drinken, een hoofddeksel te dragen en zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Maar ook regelmatig smeren is de boodschap. 

Maatregelen door de organisatoren

Naast de waterbars en tips van de stad Gent en Farys zorgen ook de pleinorganisatoren voor hun bezoekers. De Vlasmarkt, het Baudelohof en het Walter De Buckplein openen hun bars pas om 16 uur.  Miramiro deelt gratis water uit en schuift enkele voorstellingen naar een later tijdstip op de avond. Op Sint-Baafs start de programmatie pas om 16 uur in plaats van 14 uur en staan extra vernevelaars. Je kan op het plein wel terecht voor een fris drankje vanaf 14 uur. Ook de Vlasmarkt, de Kouter en de Groentenmarkt zetten vernevelaars in. Andere pleinen kiezen dan weer voor extra parasols, zodat niemand iets hoeft te missen van de Gentse Feesten 2022