30 nieuwe geldautomaten in Gent tegen eind 2024

Op 16 locaties in Gent komen er tegen eind 2024 een of meerdere geldautomaten. In totaal komen er minstens 30 automaten bij. "Een noodzaak", zegt gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open Vld), "zeker voor de oudere bevolking die niet zo vertrouwd is met digitaal betalen."

Steeds meer banken sluiten hun kantoren, ook in Gent. Eind 2021 waren er nog 3815 fysieke bankkantoren in ons land. In 2020 waren dat er nog 4232. Door de sluiting van de bankkantoren verdwijnen ook geldautomaten uit het straatbeeld. “Een bankautomaat op een redelijke wandelafstand zie ik als een basisdiensteverlening", zegt gemeenteraadslid Veli Yüksel. "Een oplossing zijn de ‘bankneutrale automaten’ waar mensen geld uit de muur kunnen halen. Het bedrijf Batopin probeert daarop in te spelen door de geldautomaten los te koppelen van bankkantoren."

Overpoort, Veldstraat en het station

Yüksel vroeg zich af of er in Gent automaten zouden bijkomen. Bevoegd schepen Sofie Bracke (Open Vld) gaf daarop een positief antwoord. "De gesprekken tussen Stad Gent en Batopin lopen al een tijdje. Voor 6 locaties is er al een akkoord. Dit jaar komt er in de Veldstraat (mei). Station Gent-Sint-Pieters (juni) en de Overpoort (september) een geldautomaat. In 2023 komt er ook een geldautomaat aan het station Dampoort. Tegen eind 2024 zullen er in totaal minstens 30 geldautomaten extra zijn in Gent." De stad onderzoekt momenteel welke eigen gebouwen in aanmerking komen. Er wordt ook gekeken naar de universiteit en de hogescholen, gezien hun uitgebreid patrimonium.