vrijdag 31 maart
11°C
0 km

1,3 miljoen voor restauratie Kapel van Kerselare

De Vlaamse Overheid voorziet 1,3 miljoen euro om bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare te restaureren. 

Over smaken en geuren valt niet te twisten, maar over één ding is iedereen het eens: De kapel van Kerselare bij Oudenaarde is een uniek gebouw. De kapel werd 50 jaar geleden ontworpen door Juliaan Lampens, de bekende architect uit Eke.

Na al die jaren kampt de kapel met betonrot en zijn de keermuren instabiel geworden. Daarom wordt het parementmetselwerk (deels in natuursteen, deel in baksteen) gedemonteerd en herplaatst tegen de betonnen kern van de muur. In de kapel wordt ook het houten meubilair gerestaureerd en worden de bedevaartskandelaars gereconstrueerd. 

Economische en maatschappelijke meerwaarde
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) voorziet daarvoor een premie van 1.341.618,59 euro. "Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector", vertelt minister Diependaele. "Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische en maatschappelijke meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten’.

Het bedevaartsoord en de kapel trekken jaarlijks duizenden bezoekers. De bekendheid van de kapel en het Mariabeeldje zijn te danken aan de talrijke mirakels die er werden genoteerd.