woensdag 8 mei
16°C
12 km

Toenemend personeelstekort in de agri- en foodsector: wat nu? 

Het personeelstekort in de agri- en foodsector blijft toenemen. Dat leidt tot zorgen. Want wat betekent dit voor de toekomst? België is een belangrijke speler binnen deze sector. We exporteren wereldwijd producten. Nu de wereldbevolking toeneemt, zal ook de vraag naar producten blijven toenemen. Dat vraagt om meer mankracht. Tegelijkertijd hopen we als land ook verder te verduurzamen. Hierdoor moet vooral de agri- en foodsector op de schop. Ondertussen zijn er ook steeds minder mensen met een HBO- of WO-opleiding die na school binnen de agri- en foodsector aan de slag willen gaan. Dit alles leidt niet alleen tot krapte op de arbeidsmarkt, maar ook tot zorgen en problemen voor de toekomst. Hoe gaan we dit alles in de toekomst aanpakken? Hoe kunnen we de toenemende vraag naar landbouwproducten stillen als er te weinig mensen zijn die dit kunnen en willen realiseren? 

Nieuwe mogelijkheden 

Er zijn de afgelopen jaren ook heel veel nieuwe technieken ontwikkeld om het werk binnen de agri- en foodsector te vereenvoudigen. Automatisering speelt hier een belangrijke rol in. Dit betekent ook dat personeel op een andere manier getraind moet worden. Dit zorgt er dus voor dat er nieuwe mensen nodig zijn die hier uitleg over kunnen geven en het bedrijf verder kunnen helpen. Daarom worden interim jobs steeds vaker aangeboden om tijdelijk nieuwe krachten aan te stellen en zo het bedrijf een paar stappen vooruit te laten zetten. 

Bedrijven kunnen hiervoor een recruitmentbureau inschakelen. Er zijn tegenwoordig verschillende recruitmentbureaus die zich specifiek richten op de agri- en foodsector. Hun doel is om de juiste match tussen personeel en bedrijf te vinden. Zij werken meestal samen met interims. Dit zijn mensen die van bedrijf naar bedrijf hoppen en nooit echt een langdurig dienstverband aan willen gaan. Het recruitmentbureau neemt de werving en selectie van nieuw personeel uit handen. Hierdoor zijn bedrijven minder tijd kwijt aan het zoeken naar de juiste kandidaten en vinden ze sneller een geschikte match. 

Sector aantrekkelijk maken 

Het is een flinke uitdaging om sectoren aantrekkelijk te maken voor een jong publiek. Toch is dit wel belangrijk. Daarom is het goed dat de sector zich vaker buigt over de arbeidsvoorwaarden en sneller het gesprek aangaat met potentiële studenten. Ga in gesprek met scholieren, leg de voordelen van werken binnen de agri- en foodsector voor en bespreek hoe belangrijk de rol is die zij kunnen spelen in onze toekomst. Ook opleidingsinstituten spelen hier een belangrijke rol in. Het is belangrijk dat opleidingen voldoen aan de verwachtingen van de studenten, werknemers én toekomstige werkgevers. Alle partijen moeten daarom met elkaar in gesprek blijven om het personeelstekort in de toekomst te verlagen.