Een dampende pot vol geurende ingrediënten, feeërieke decoratie, een knisperend haardvuur, gezelligheid troef, een leuke babbel met bekende Oost-Vlaamse koppen, mijmerend over wat er was en wat er komen zal...
Een eindejaarsprogramma zonder een sluitend jaaroverzicht te zijn, waar warmte en een warm verhaal centraal staat.

5 dec. 2015: Emma Gelaude  - model, blogster, styliste
12 dec. 2015: Sven Ornelis - radiopersoonlijkheid, would-be-chef, twitteraar
19 dec. 2015: Yuri Vandenbogaerde & Dries Henau  - de Wasbar-boys, ondernemers, brandadvertisingsburo Ambassy
26 dec. 2015: Lenny Van Wesemael - cinegrafe, debuteerde met Cafe Derby, lief van Ben Segers


Deze week in Babbeleirs 2015

Lamskoteletten, witloof, puree van aardappel en pastinaak.

Ingrediënten:
- Lamskoteletten, veel look, mosterd van tierenteyn. een plantje rosmarijn, zwarte peper, echte boter
- puree: aardappelen, pastinaak, Boter,, melk, nootmuskaat,, peper, zout, goeie olijfolie
- witloof: Bruine suiker, look, ajuin.

Bereiding
– Lamskoteletten insmeren met graanmosterd
– aardappelen en pastinaal samen koken & pureren
– witloof in kleine stukjes, ui en look stoven, witloof erbij en bestrooien met bruine suiker


Recente afleveringen

Lenny Van Wesemael

26/12/2015

Lenny Van Wesemael

26/12/2015

Lamskoteletten, witloof, puree van aardappel en pastinaak.

Ingrediënten:
- Lamskoteletten, veel look, mosterd van tierenteyn. een plantje rosmarijn, zwarte peper, echte boter
- puree: aardappelen, pastinaak, Boter,, melk, nootmuskaat,, peper, zout, goeie olijfolie
- witloof: Bruine suiker, look, ajuin.

Bereiding
– Lamskoteletten insmeren met graanmosterd
– aardappelen en pastinaal samen koken & pureren
– witloof in kleine stukjes, ui en look stoven, witloof erbij en bestrooien met bruine suiker

Yuri Vandenbogaerde & Dries Henau

19/12/2015

Yuri Vandenbogaerde & Dries Henau

19/12/2015

WASBARwafels

Het échte Belgische spul. Geen slap afkooksel, maar een stevige en toch luchtige wafel. 5 minuten werk om het deeg te maken. 5 minuten om te bakken.

Ingredienten (voor 10 wafels)
350 g boter
7 eieren
1 pakje verse gist (42 g)
850 ml bruiswater
800 ml melk
Elektrische klopper
1 kg bloem
18 g vanillesuiker (2 zakjes)
Snuifje zout
Wafelijzer

Bereiding
Smelt de boter op een zacht vuur in een pan.
Scheid de eieren. Doe het eiwit in een kleinere kom en het eigeel in een grote.
Verbrokkel de gist tot kleine stukjes en doe ze bij het eigeel.
Doe hier ook de gesmolten boter, het water en de melk bij.
Begin te kloppen en voeg beetje bij beetje de bloem toe zodat deze gelijkmatig en goed vermengd wordt.
Spoel je klopper grondig af en klop nu het eiwit op tot het mooi stijf is. Giet dit in de grote kom bij de rest van het beslag en meng voorzichtig samen met de suiker en het zout.
Laat 40 minuten rijzen.
Verwarm het wafelijzer voor op het maximum.
Giet het deeg met behulp van een pollepel tot je de ondersta vierkantjes net niet meer ziet. Bak de wafels in 5 minuten.

Sven Ornelis

12/12/2015

Sven Ornelis

12/12/2015

Radiopresentator Sven Ornelis heeft een verleden bij AVS... Dit jaar bracht hij voor het eerst een kookboek uit met erg gekke combinaties en daaruit maakt hij kip met cola.

Kip met Cola en Ketchup

Ingrediënten
2 kipfilets, 3 el ketchup, 1 dl cola, sap van 1 limoen, tabasco, boter om te bakken, 1 sjalot, fijngesnipperd, een handvol cashewnoten, fijngehakt,, basmatirijst, enkele takjes verse koriander

Bereiding
> Snijd de kip in kleine stukjes en leg ze in de ketchup, de cola, het limoensap en kruid naar smaak met een beetje tabasco. Kruid vervolgens met peper en zout en laat een halfuurtje marineren.
> Bak de kippenblokjes in een beetje (bak)boter in de wok met de sjalot en voeg er op het eind een beetje cashewnootjes aan toe.

Dresseren
> Serveer met de rijst en werk af met de fijngehakte cashewnoten en koriander.

Emma Gelaude

05/12/2015

Emma Gelaude

05/12/2015

Emma Gelaude maakt Pasta Vongole en vertelt ondertussen dat ze als model toch graag smakelijk geniet van frieten...

Pasta Vongole (4 pers.)

- 300 gr artisanale pasta
- olijfolie
- 1 witte ajuin
- 4 teentjes look
- rode chilipeper
- 20 tal kerstomaatjes
- 500 g vongole
- peper en zout
- 1 citroen
- platte peterselie
- scheut witte wijn

Werkwijze:
– Hak de ajuin fijn samen met de look en de rode peper.
– Stoof die lichtjes aan in olifjolie.
– Zet ondertussen de pasta op het vuur.
– Wanneer de ajuinenmix mooi is aan gestoofd, giet er de halveerde kerstomaatjes en de vongole bij.
– Kruiden met peper & zout.
– Laten sudderen tot de schelpjes volledig open zijn.
– Besprenkel met het sap van een halve citroen.
– Giet je pasta af, meng ze samen met de vongole in de pan en voeg er nog een scheutje wijn aan toe.
– Even laten sudderen.
– Werk af met platte peterselie.