VERKIEZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

Hoe zal de kiezer in oktober reageren op de woelige zes jaar die Zelzate achter de rug heeft?
Frank Bruggeman (VLD-SD) wil alvast burgemeester blijven.
Zijn eerste schepen Martin Acke (N-VA) steekt niet onder stoelen of banken dat ie liever zelf de sjerp wil omgorden.  
Maar ook de communisten lonken naar de sjerp. Geen overdreven ambitie is dat, de PVDA werd in 2012 de tweede grootste partij.
De oppositiekuur is de socialisten alvast niet best bevallen. Voormalig burgemeester Freddy De Vilder moest opkrassen, om plaats te maken voor Brent Meuleman.  Het is afwachten of die erin zal slagen om Sp.a weer mee te laten besturen. Intussen wordt gefluisterd dat Freddy De Vilder met een eigen partij zou opkomen.

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN
VLD-SD                        2514 stemmen (29.2%) – 8 zetels
PVDA+                         1893 stemmen (22%) – 6 zetels
Sp.a                              1565 stemmen (18.2%) – 5 zetels
N-VA                              869 stemmen (10.1%) – 2 zetels
CD&V-Vrij Zelzate     784 stemmen (9.1%) – 2 zetels
Vlaams Belang          496 stemmen (5.8%) – 0 zetels
OP Zelzate                  479 stemmen (5.6%) – 0 zetels

COALITIE     
VLD-SD + N-VA + CD&V-Vrij Zelzate

BURGEMEESTER
Frank Bruggeman – VLD-SD

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN  
1. Martin Acke (vz gemeenteraad) – N-VA
2. Marleen Maenhout - VLD-SD
3. Kurt Van Weynsberghe – VLD-SD
4. Kristof Stevelinck – VLD-SD
5. Linda Vereecke - N-VA
6. Rik Laureys (OCMW-vz) - CD&V-Vrij Zelzate

GEMEENTERAAD

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

WOELIGE START
Na de verkiezingen van 2012 worden de socialisten in Zelzate voor de eerste keer in 80 jaar naar de oppositiebanken verwezen. Met een stemmenwinst van 6% stelt de liberaal Frank Bruggeman een coalitie samen van VLD-SD, CD&V Vrij Zelzate en N-VA. Maar het zal nog maanden duren voor Bruggeman de fel begeerde burgemeesterssjerp mag omgorden.  De socialisten beschuldigen hem van gesjoemel met volmachten en dienen een klacht in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Er komt een onderzoek. Intussen blijft de aftredend burgemeester Freddy De Vilder (Sp.a) op post, tot groot ongenoegen van de aanhangers van Bruggeman die dat ook luidkeels laten merken tijdens de allereerste zitting van de nieuwe gemeenteraad. De toon is meteen gezet voor de komende zes jaar in Zelzate, waar het politiek leven niet bepaald een kabbelend beekje zal blijken.
De socialisten hebben het na 80 jaar duidelijk moeilijk om te wennen aan hun oppositierol. Als de meerderheid weigert om ‘Fietsstraat’-verkeersborden te plaatsen op de Grote Markt, doet de sp.a het dan maar zelf. Met zelfgemaakte borden. 

BESPARINGEN
De nieuwe centrumrechtse wind wordt al snel voelbaar in Zelzate als het OCMW dat 500.000 euro moet besparen 27 jobs wil schrappen. Met meteen een staking en een protestactie aan WZC Bloemenbos als gevolg. Waardoor het OCMW de ontslagen meteen weer intrekt. En vervolgens terugbrengt tot 11 ontslagen. En na drie maanden sociale onrust, petities en een volksraadpleging uiteindelijk alle ontslagen schrapt. 

DRIE BURGEMEESTERS
De ongewone politieke situatie met de verliezer van de verkiezingen als waarnemend burgemeester, die vaak gaat dwarsliggen, blijkt bijzonder moeilijk werkbaar. Als de toestand na een halfjaar onhoudbaar wordt, past VLD-SD een nieuwe strategie toe om zich van De Vilder te ontdoen. Frank Bruggeman trekt zijn burgemeesterskandidatuur in en schuift zijn tweede man, Kristof Stevelinck naar voren. Die moet dan maar tijdelijk burgemeester worden   tot het onderzoek tegen Bruggeman is afgerond. Stevelinck zal uiteindelijk al na 17 dagen zijn ontslag indienen als Bruggeman vrijgesproken wordt. 409 dagen na de verkiezingen legt Bruggeman eindelijk de eed af als burgemeester. Al betekent dat niet dat het politieke leven er rustiger op wordt in Zelzate.

JOBS OP DE HELLING
Als bekend geraakt dat het OCMW de kinderopvang, de buitenschoolse opvang, de thuiszorg, en het rusthuis wil privatiseren en dat er zo’n 150 jobs op de helling  staan, kijkt Zelzate tegen een bijzonder woelige jaarwisseling aan. Er volgen verschillende acties, de ene al ludieker dan de andere: als de meerjarenplanning goedgekeurd wordt, draagt de vakbond symbolisch het OCMW ten grave. De werknemers van Het Bloemenbos komen in pyjama  werken, maar laten de bewoners niet aan hun lot over. Het zal uiteindelijk nog zo’n twee jaar duren (tot eind 2016) voor het OCMW uit de impasse geraakt. De thuiszorg wordt uitbesteed, het nieuwe rusthuis zal gebouwd en uitgebaat worden door een vzw. Na een halfslachtig voorstel om de kinderopvang naar de scholen door te schuiven, blijft die uiteindelijk in handen van het OCMW.

HOMMELES IN DE MEERDERHEID
Niet alleen het OCMW brengt kopzorgen. De meerderheid geraakt het niet eens over de plannen voor een nieuw sportcomplex aan het Endeke, een prestigeproject van burgemeester Bruggeman. Veel te duur volgens partner N-VA. Het zal bijna drie jaar duren voor Bruggeman het project met de naam ‘Zelzate-Zuid’ van de grond krijgt.
En het blijft rommelen binnen de meerderheid. VLD-SD en N-VA geraken zelden door één deur. De coalitiepartners steken de wrijvingen ook niet bepaald onder stoelen of banken. Zo weigert de N-VA-fractie eind 2016 om de begroting goed te keuren. Het ziet er even naar uit dat Zelzate onbestuurbaar het nieuwe jaar ingaat.  Pas begin februari raakt de begroting door de gemeenteraad. Even later laat voorzitter Martin Acke (N-VA) een gemeenteraad toch doorgaan ook al kunnen een aantal leden van VLD-SD niet aanwezig zijn. De Raad van State komt er zelfs aan te pas om de gemeentesecretaris Guy Verbuyst in het zadel te hijsen als de coalitie het niet eens geraakt en leden van de meerderheid met de oppositie meestemmen tegen zijn benoeming.
Het bestuur krijgt ook te maken met tal van protestacties, die vaak te maken hebben met de besparingen, zoals de afbouw van het jeugdopbouwwerk.
Zelzate besturen blijkt zelden van een leien dakje te gaan.

RELEVANTE REPORTAGES