VERKIEZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

Naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn er een paar verschuivingen op til. Zo trekt CD&V met Patrick De Greve naar de kiezer, hij wordt lijsttrekker. Ex-burgemeester Annick Willems zet een stap opzij en is lijstduwer. Ook bij Samen zijn er een paar wijzigingen. Eerste schepen Hugo Coene zou eind dit jaar stoppen met politiek, maar de burgemeester kon hem toch overhalen om zich opnieuw kandidaat te stellen. Eddy Roets (oudst zetelend gemeenteraadslid) komt niet meer op, hIj wordt op de Samen-lijst vervangen door zijn broer Jan Roets.
 

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN
Samen           2330 stemmen (47.2%) – 8 zetels
CD&V            1866 stemmen (37.8%) – 7 zetels
N-VA              740 stemmen (15%) – 2 zetels

COALITIE
Samen + N-VA

BURGEMEESTER
Franki Van de Moere (Samen)

COLLEGE VAN BURGEMEESTER & SCHEPENEN
1. Hugo Coene – Samen
2. Johan Francque – N-VA
3. Claudine Bonamie – Samen
4. Robert Soberon – N-VA
5. Tom Lacres (OCMW-vz) - Samen

GEMEENTERAAD

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

VAN DE MOERE VOLGT WILLEMS OP
Franki Van de Moere legt eind december 2012 de eed af als burgemeester van Sint-Laureins. Hij volgt Annick Willems op, zij was de eerste “first lady” van de gemeente. Willems wordt na de verkiezingen fractieleider van CD&V in de provincieraad.
In juni 2014 wordt bekendgemaakt dat ze Algemeen Directeur wordt van het College Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn in Eeklo. Op 1 september beleeft ze haar eerste schooldag als directeur.
 

TUNNEL
Hét heikele punt dat Sint-Laureins jaren in de ban houdt, is de tunnel onder de Expresweg. De Vlaamse Regering wil van de N49 een autosnelweg maken en moet daarvoor een paar kruispunten schrappen, waaronder dat aan de verbandingsoven van Balgerhoeke. In december 2013 begint de gemeente een petitie om druk te zetten op minister Crevits. Die wil beginnen met de werken voor de ondertunneling van de Expresweg in Balgerhoeke. Maar de gemeente wil dat er eerst een ontsluitingsweg wordt aangelegd zodat het zware vrachtverkeer niet door het centrum van Balgerhoeke moet.
Zo’n 1600 inwoners van Sint-Laureins tekenen de petitie. Zij zijn bang dat ze geïsoleerd raken als er geen ontsluitingsweg komt. In juni 2015 krijgen ze goed nieuws: er is een nieuw plan in de maak om hun gemeente te ontsluiten. De Raad van State had de vorige twee vernietigd na klachten van een landbouwer. Het nieuwe plan is echter niet naar de zin van Eekloos burgemeester Koen Loete. De werken aan de nieuwe tunnel liggen nadien maanden stil omdat er bijkomende studies moeten gebeuren. De inwoners van Sint-Laureins moeten heel die tijd omrijden en dat zorgt voor veel klachten. Burgemeester Van de Moere voelt zich bedrogen. Pas in december 2016 komt er eindelijk schot in de zaak. In augustus 2017 is de tunnel eindelijk klaar, maar de  ontsluitingsweg tussen de Expresweg enerzijds en Sint-Laureins of Balgerhoeke anderzijds is er nog altijd niet!