VERKIZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

CD&V is al sinds de fusie van Nazereth met Eke in 1976 de grootste partij. De partij trekt op 14 oktober met een sterk vernieuwe lijst naar de kiezer. Zo zullen 10 van de 21 kandidaten voor het eerst opkomen. Burgemeester Danny Claeys is lijsttrekker. Het is ook uitkijken naar het resultaat van NV-A. Die partij wordt getrokken door Carla Verstraete. NV-A kwam in 2012 voor het eerst op in Nazareth-Eke en behaalde toen meteen 4 zetels. Huidig coalitiepartner sp.a kiest voor deze gemeenteraadsverkiezingen voor een kartel met Groen. Socialist Peter Versnaeyen is kopman, schepen Deschamps zal de lijst duwen.

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN
CD&V                            3626 stemmen (44.6%) – 11 zetels
N-VA                              1505 stemmen (18.5%) – 4 zetels
Open VLD                     1120 stemmen (13.8%) – 3 zetels
sp.a                               866 stemmen (10.7%) – 2 zetels
Groen                            718 stemmen (8,8%) – 1 zetels
Vlaams Belang              291 stemmen (3.6%) – 0 zetels

COALITIE
CD&V - sp.a

BURGEMEESTER
Danny Claeys (CD&V)

COLLEGE VAN BURGEMEESTER & SCHEPENEN
1. Thomas Van Ongeval – CD&V
2. Christiaan Van herzeele - CD&V
3. Luc Deschamps – sp.a
4. Vivianne De Preester –CD&V
5. Ria Vercruysse – CD&V
6. Annemie De Gussem (OCMW-vz) – CD&V

GEMEENTERAAD

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

FRAUDE ZORGT VOOR ONRUST

CD&V blijft de absolute sterkhouder in Nazareth-Eke. De partij levert na de verkiezingen van oktober 2012 wel twee zetels in, waardoor het z'n absolute meerderheid van dertien zetels verliest. Danny Claeys begint in een coalitie met sp.a aan z'n tweede ambtstermijn als burgemeester van Nazareth-Eke. De voorbije zes jaar verliepen nagenoeg rimpelloos, maar een fraudedossier brachten de burgemeester, schepen Christiaan Van herzeele en de gemeentesecretaris wel in nauwe schoentjes. De drie werden verdacht van valsheid in geschrifte bij de bouw van cultuurcentrum Nova. Ze verschenen voor de rechtbank, maar ze werden alle drie vrijgesproken.

DORP KRIJGT OPKNAPBEURT

Het schepencollege investeert de voorbije legislatuur vooral in infrastructuurwerken. Zo krijgt het gemeenteplein van Nazareth een make-over. De voetganger staat weer centraal, de auto wordt verbannen. Er komt wel wat kritiek op de uitvoering van het wandelpad. Dat bestaat uit losse steentjes, wat absoluut niet handig is voor mensen die een rolwagen of rollator nodig hebben. Een ander belangrijk project is de aanleg van de nieuwe sportsite. De oude sporthal is uitgebreid en ook het jeugdontmoetingscentrum krijgt daar z'n nieuwe stek. 

Het nieuwe hoofdcommissariaat van politiezone Schelde-Leie komt trouwens ook naar de gemeente. Het korps verhuist binnen enkele jaren van De Pinte naar de Weefstraat.

FUSIE MET DE PINTE?

Ook in Nazareth-Eke wordt er nagedacht over een fusie. De blik is daarvoor gericht op De Pinte. Het zou de gemeente een schuldverlichting van zo'n 5,6 miljoen euro opleveren. Oppositiepartij NV-A wil dat de gemeente zelf kan kiezen met wie er kan gefusioneerd worden. De Vlaams-nationalisten zien een verplichte fusie niet zitten.

RELEVANTE REPORTAGES

Industriezone Groot Prijkels breidt uit

Twee wijkscholen verdwijnen