VERKIEZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

Bij Open VLD blijven ze vertrouwen hebben in de huidige burgemeester. Robby De Caluwé werd dan ook unaniem verkozen om zichzelf op te volgen. Hij zal het bij een nieuwe overwinning met twee vertrouwde gezichten minder moeten doen. Zowel Pierre De Bock als Marc Fruytier gaan niet voor een nieuw ambt als schepen. 

De grootste oppositie de voorbije jaren kwam vanuit rechtse hoek. Zowel CD&V als N-VA hadden drie zetels in de gemeenteraad. Marc Cossaer wordt lijsttrekker bij de N-VA. Bij CD&V is het nog wachten op nieuws. En ook bij het kartel sp.a - Groen is er nog geen lijst bekend.  

 

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN

Open VLD                      2097 stemmen (47,7%) – 9 zetels
N-VA                               803 stemmen (18,3%) – 3 zetels
CD&V                             790 stemmen (18%) – 3 zetels
sp.a-Groen                     708 stemmen (16,1%) – 2 zetels

COALITIE   

Open VLD heeft een absolute meerderheid

BURGEMEESTER

Robby De Caluwé - Open VLD

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

1. Pierre De Bock – Open VLD
2. Marc Fruytier – Open VLD
3. Thierry Walbrecht – Open VLD
4. Sarah Poppe – Open VLD
5. Rudy Van Megroot (OCMW-vz) – Open VLD

GEMEENTERAAD

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

 Na een verpletterende overwinning in 2006 was het in 2012 opnieuw raak voor Open VLD in Moerbeke. Ondanks het verlies van 5,5% van de stemmen behielden ze een absolute meerderheid. Met 47,7% mochten ze 9 afgevaardigden sturen naar de gemeenteraad. Daarmee behielden ze een nipte absolute meerderheid want de oppositie moet zich tevreden stellen met de overige 8 zitjes. 

SUIKERFABRIEK

Het grootste nieuws uit Moerbeke het voorbije jaar is ongetwijfeld de herbestemming van de Suikerfabriek. In februari 2018 keurde de Oost-Vlaamse provincieraad het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan goed. Eind april kon de realisatie ervan beginnen. De suikerfabriek sloot tien jaar geleden de deuren. Sindsdien staat het gebied, zo'n 30 hectare, te verkommeren. In 2016 begonnen de provincie en de gemeente Moerbeke aan een samenwerking om een toekomstplan voor de site uit te werken. Ook de Moerbekenaars kregen inspraak. Er komt een bedrijventerrein, er zal plaats zijn voor woningen, winkels en horeca en misschien ook voor een jachthaven.

NIEUWE MARKT

En ook de wekelijkse markt zal er binnenkort anders uitzien. De gemeente startte in 2017 namelijk met het ontwikkelen van een masterplan voor het dorpscentrum. Die moet de markt een prominentere rol geven. In overleg met de Vlaamse bouwmeerster werden er in mei van dit jaar 3 kandidaten overgehouden om het masterplan uit te werken. 

POLITIE, UW (BUURT)VRIEND

Ook op het vlak van de plaatselijke dienstverlening kwam er goed nieuws uit Moerbeke. Voor de veiligheid kunnen de Moerbenenaars sinds 2013 weer op beide oren slapen want de gemeente heeft opnieuw een eigen politiekantoor. Dat biedt plaats aan een wijkcoach, 2 wijkinspecteurs en een bediende. De inwoners van Moerbeke kunnen in het kantoor terecht voor allerlei aanvragen en aangiftes. Tot nog toe moesten ze daarvoor naar Wachtebeke trekken.

ASSISTENTIE VOOR OUDEREN

Het OCMW van Moerbeke heeft het laatste jaar diep in de buidel getast. Een investering van 3,3 miljoen euro was nodig voor 22 nieuwe assistentiewoningen. De huidige woningen waren dringend aan vervanging toe. Ze dateerden uit de jaren '60 en "70 en waren erg verouderd. In maart 2017 konden 18 nieuwe bewoners hun intrek nemen in hun woonst, een half jaar eerder dan voorzien. 

 

 

RELEVANTE REPORTAGES