VERKIEZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

Verrassing van formaat: CD&V benoemt niet burgemeester Marleen Van den Bussche, maar wel schepen Valerie Taeldeman tot lijsttrekker. In een eerste reactie zegt Van den Bussche dat ze wil stoppen met politiek, maar drie maanden later is ze opnieuw strijdvaardig. Marleen Van den Bussche wil tóch burgemeester blijven en stapt met een onafhankelijke lijst naar de kiezer. Die krijgt de naam “De Merlaan”, huidig schepen Geert De Roo volgt de burgemeester en zal de lijst duwen.

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN
CD&V                         6277 stemmen (38.5%) – 12 zetels
N-VA                           4598 stemmen (28.2%) – 9 zetels
Open VLD                 2688 stemmen (16.5%) – 4 zetels
Groen                        1838 stemmen (11.3%) – 2 zetels
Vlaams Belang         903 stemmen (5.5%) – 0 zetels

COALITIE
CD&V + Groen

BURGEMEESTER
Marleen Van Den Bussche (CD&V)

COLLEGE VAN BURGEMEESTER & SCHEPENEN
1. Valerie Taeldeman – CD&V
2. Erwin Goethals –  Groen
3. Geert De Roo – CD&V
4. Frank Sierens – CD&V
5. Annelies Lammertyn – CD&V
6. Marten De Jaeger – CD&V
7. Stefaan Standaert (OCMW-vz) – Groen

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

CD&V MIST STEMMENKANON DE ROO
CD&V is al jaren aan de macht in Maldegem, maar burgemeester Johan De Roo wil de fakkel na 15 jaar doorgeven.  Marleen Van Den Bussche is de gedoodverfde opvolger, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 krijgt CD&V rake klappen. Het verliest 4 zetels, van 16 naar 12, en ook aan haar absolute meerderheid komt een einde. Vooral N-VA profiteert  van dat stemmenverlies en klokt af op 9 zetels.
CD&V moet dus op zoek naar een coalitiepartner en vindt Groen een geschikte kandidaat. Samen halen ze een nipte meerderheid met 14 van de 27 zetels. Groen vraagt een hertelling van de stemmen in de hoop nog een extra zetel binnen te halen, maar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen gaat daar niet op in.

HOOGSPANNING
Hoogspanning, letterlijk en figuurlijk. De gemeente Maldegem trekt in september 2012 naar de Raad van State om te verhinderen dat er een bovengrondse hoogspanningslijn komt in de wijk Strobrugge. Het gemeentebestuur en de omwonenden willen die leiding liever ondergronds, maar in september 2014 sluit de gemeente dan tóch een compromis met netbeheerder Elia. De nieuwe hoogspanningslijn mag er komen, op voorwaarde dat de twee bestaande lijnen verdwijnen. De procedure bij de Raad van State wordt stopgezet. In maart 2017 organiseert Elia informatievergaderingen voor de omwonenden. 

MOBILITEITSPLAN
Ook in Maldegem wordt naarstig gewerkt aan een nieuw mobiliteitsplan. De zwakke weggebruikers krijgen een centrale rol, de auto wordt aan banden gelegd. Ook wil de gemeente werken aan beter openbaar vervoer en de parkings moeten efficiënter. 

FUSIE MET DAMME?
Ook Maldegem zoekt naar een fusiepartner. De West-Vlaamse buurgemeente Damme lijkt de meest geschikte kandidaat. Meerderheidspartij Groen staat echter niet te springen voor de fusie, vooral het financiële plaatje schrikt de partij af. Maldegem voert in de zomer van 2017 verkennende gesprekken met Damme, maar die zijn niet eenzijdig positief. Damme twijfelt en haakt in september (voorlopig) af als fusiepartner. Intussen is het stadsbestuur van Eeklo ontgoocheld omdat Maldegem niet aan hen heeft gedacht.