VERKIZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

Voor de liberalen is er 1 man die uitdrukkelijk naar voor wordt geschoven voor de volgende verkiezingen. Yves Deswaen werd unaniem verkozen door de lokale leden en krijgt zo volop de kans om voor een vierde ambtstermijn te gaan. Deswaen is dan ook een stemmenkanon. In 2012 haalde hij maar liefst 5.553 voorkeurstemmen. 

De grote oppositie zal uit rechtse hoek komen. Zowel CD&V als N-VA haalden 5 zetels en hopen het liberale bastion te doorbreken. Bij CD&V rekenen ze op een duo. Rita De Vylder mag de lijst trekken en krijgt op de tweede plaats Dirk Van Nieuwerburgh, de vorige lijstrekker, als steun. Bij N-VA gaan ze voor een primeur in Lochristi. Voor het eerst staan er meer vrouwen (14) op de lijst dan mannen (13). De 32-jarige Eva Paelinck krijgt de eer om de lijst te trekken. 

In oktober 2017 beslisten sp.a en Groen om in 2018 samen richting de kiezer te trekken. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwamen ze nog apart op. En hoewel ze samen ongeveer 10% haalden, hebben beide partijen de voorbije 6 jaar geen vertegenwoordiger gehad in de gemeenteraad. Daar willen ze nu verandering in brengen. Lijstrekker van dienst is Hilde Van Laere voor Groen. Op de tweede plaats staat Dimitri Van den Bossche van sp.a.

Bij Vlaams Belang draaien ze de rol om in vergelijking met 2012. Daniël De Knijf wordt nu de lijsttrekker en zijn voorganger, Guy Burssens, zal nu de lijst van onderuit steunen. 

 

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN

Open VLD          7692 stemmen (49,3%) – 17 zetels
CD&V                 2952 stemmen (18,9%) – 5 zetels
N-VA                   2806 stemmen (18%) – 5 zetels
Groen                 847 stemmen (5,4%) – 0 zetels
Vlaams Belang   666 stemmen (4,3%) – 0 zetels
sp.a                     630 stemmen (4%) – 0 zetels

COALITIE   

In percentages heeft Open VLD geen absolute meerderheid. Maar in zetels heeft de partij met 17 op 27 zetels meer dan voldoende overschot om alleen te regeren. 

BURGEMEESTER

Yves Deswaene – Open VLD

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

1. Hervé Stevens – Open VLD
2. Janine Stadeus – Open VLD
3. Sandro Di Nunzio – Open VLD
4. Marie-Claire Van Nieuwenhuyse – Open VLD
5. Fréderic Droesbeke – Open VLD
6. Jean-Pierre Raman – Open VLD
7. Patrick Maes (OCMW-vz) – Open VLD
8. Herman Schoonjans (gemeentesecretaris)

GEMEENTERAAD

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

2012

Na een regeerperiode van 6 jaar waarin Open VLD geen coalitiepartner moest dulden, zijn ze in 2012 opnieuw de grote winnaar. Ze doen er zelfs nog een schepje bovenop. Want van een absolute meerderheid van 16 zetels gaat de partij naar 17 zetels op 27. Slechts twee andere partijen slagen erin om vertegenwoordigers in de gemeenteraad te krijgen. Zowel CD&V als N-VA moeten tevreden zijn met 5 verkozenen. 

DE WEG LIGT OPEN

De liberalen kunnen dus hun gang gaan in Lochristi en zonder enige tegenstand hun partijprogramma uitvoeren. In 2012 werd er vooral gemilkt op een financieel gezonde gemeente met een ondernemersvriendelijk klimaat. En in dat laatste zijn ze duidelijk geslaagd. Want uit een enquete van het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA), afgenomen eind 2017, bleek dat maar liefst 60% van de ondernemers uit Lochristi de gemeente een score van 8 of meer op 10 geeft. Het onderzoek liep in 19 Oost-Vlaamse steden en gemeenten. In totaal werden ruim 2500 ondernemers ondervraagd over het beleid in hun gemeente.

SKATEPARK VERDWIJNT

Voor de jeugd in de gemeente zijn het ondertussen minder goede tijden. Zij zagen hun skatepark verdwijnen eind 2014 door een klacht van een buur. Geluidsoverlast was de reden. Het gemeentebestuur heeft alles in het werk gesteld om de jeugd te helpen maar tevergeefs. Een dikke 3 jaar later is er nog altijd geen oplossing voor de skatende jeugd in Lochristi. 

De iets jongere kinderen kunnen hun hart wel ophalen in het nieuwe bos. Sinds april van dit jaar heeft Lochristi er namelijk een Bonnebos bij. Het 3500 vierkante meter grote speelbos ligt tussen de Tuinwijk en Kantschoolweg in Zeveneken.

POLYVALENTE RUIMTE

Een nieuw skatepark is er nog niet, een nieuwe polyvalente ruimte komt er wel. In 2010 werd de eerste bouwaanvraag ingediend voor zaal Uyttenhove maar die werd geweigerd door de Vlaamse overheid. Begin 2017 diende de gemeente dan een nieuwe bouwaanvraag in. Dit was een afgeslankte versie van het eerste bouwplan en er werd rekening gehouden met de opmerkingen van de buurt en de Vlaamse overheid. De afbraakwerken zijn ondertussen gestart. De bedoeling is dat het nieuwe Uyttenhove zal bestaan uit een sporthal, een feest-en cultuurzaal, een cafetaria en een ruime parking. De nieuwe zaal zou klaar moeten zijn tegen 2020 en zal zo'n 10 miljoen euro kosten. 

FIETSERS BOVEN

Nog meer investeringen zijn er voor de fietsers. Een klein miljoen euro werd uitgetrokken om de Pauwstraat te verbeteren voor de zwakke weggebruiker. Het duurde wel even voor de werken van start konden gaan want pas in april 2018, 5 jaar na de beslissing, lager een eerste stukje fietspad. Bij het gemeentebestuur hopen ze dat de werken klaar zijn voor het bouwverlof. 

 

RELEVANTE REPORTAGES