VERKIEZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

Wie doet Philippe Willequet wat? De burgemeester gaat vol voor een zesde ambtstermijn en kan hopen op een nieuwe absolute meerderheid. CD&V wil echter mee besturen in Kluisbergen. Lijsttrekker Brecht Lietar zet met zijn partij in op een nieuwe sportsite, die de huidige moet vervangen. Die site zou aan de spoorwegbedding in Berchem moeten komen. Ook de partij N-VA dingt mee naar de gunst van de kiezer. Johan Devenyns is de lijsttrekker. 

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN
Gemeentebelangen           2426 stemmen (53%) – 11 zetels
CD&V                                1132 stemmen (14,4%) – 4 zetels
N-VA                                  659 stemmen (16.3%) – 2 zetels
sp.a                                   360 stemmen (7,9%) – 0 zetels

COALITIE

Gemeentebelangen

BURGEMEESTER
Philippe Willequet (Gemeentebelangen)

COLLEGE VAN BURGEMEESTER & SCHEPENEN
1. José Lacres – Gemeentebelangen
2. Frank De Backer - Gemeentebelangen
3. Xavier Roman – Gemeentebelangen
4. Lode Dekimpe – Gemeentebelangen
5. Linda Van Den Abeele (OCMW-vz) – Gemeentebelangen

GEMEENTERAAD

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

ALLES BLIJFT BIJ HET OUDE

Kluisbergen, dat is Philippe Willequet. Hij is al sinds 1989 burgemeester en bij de verkiezingen van 2012 versterkt hij z'n absolute meerderheid. Zijn partij Gemeentebelangen vult 11 van de 17 zetels in de gemeenteraad, dat zijn er twee meer dan in de vorige legislatuur. Maar toch begint Willequet niet zonder zorgen aan zijn vijfde ambtstermijn. Een onderzoek naar milieuovertredingen door zijn aardappelbedrijf (waarvoor hij wordt vrijgesproken), zorgt er voor dat hij pas begin augustus benoemd wordt als burgemeester van zijn gemeente.

ICONISCHE PLAATSEN VERDWIJNEN

Het openluchtzwembad bovenop de Kluisberg is tientallen jaren de toeristische trekpleister binnen de gemeente. Maar begin jaren 2000 dalen de bezoekersaantallen. De inkomsten verdwijnen, maar de onderhoudskosten blijven even hoog. Kluisbergen zoekt naar een private overnemer, maar vindt die niet. Bovendien is het niet zeker dat het recreatieoord kan blijven, want de provincie denkt er aan om er natuurgebied van te maken. Veertig jaar na de opening in 1976 beslist de gemeenteraad om het zwembad te sluiten.

Naast het openluchtzwembad zien de inwoners van Kluisbergen nog een andere spraakmakende plek verdwijnen. De koeltoren en de schouwen van de elektriciteitscentrale wordt in juni 2017 met explosieven afgebroken. De centrale werd in 2013 na 55 jaar op non-actief gezet. Op de site zal binnenkort een nieuw magazijn van Samsonite Europe worden geopend.

HART VAN DE RONDE

In 2012 gaat de Ronde van Vlaanderen grondig op de schop. De aankomst verhuist van Meerbeke naar Oudenaarde en dat zorgt er voor dat de beslissende punten op het grondgebied van Kluisbergen komen te liggen. In de absolute finale moeten de renners over de Oude Kwaremont en over de Paterberg. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen heeft sinds 2012 zijn ultieme aanval op één van die twee hellingen geplaatst. Door de parcoursvernieuwing komen er nu duizenden wielerliefhebbers naar de gemeente afgezakt om de koers van dichtbij mee te maken.