VERKIEZINGSUITSLAGEN 2018

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

De oppositie in Evergem heeft sterke plannen om de meerderheid van CD&V en N-VA  te breken na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. En die sterke plannen mag je letterlijk nemen. Want 'Sterk' is de naam van de nieuwbakken partij waarbij SP.a en Open VLD in Evergem samen naar de kiezer trekken. En da's op z'n minst een verrassing van formaat te noemen. Met hun paarse lijst willen ze de meerderheid van CD&V en N-VA breken en zelf meebesturen in Evergem. SP.a en Open VLD maken geen kartellijst, maar het wordt wél een samenwerking, klinkt het bij beide partijbesturen. 

De meerderheidspartijen CD&V en N-VA zullen het in Evergem dus moeilijk krijgen met de tegenwind die de paarse lijst wil bieden.

Groen Evergem trekt in oktober niet meer in kartel naar de verkiezingen, maar met een aparte lijst. Groen gaat resoluut voor meer zetels en wil op een constructieve manier aan politiek doen.

VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN

N-VA:                    7.846 stemmen (33,6 %) - 12 zetels
CD&V:                   6.453 stemmen (27,6%) - 10 zetels
SP.a :                    2.488 stemmen (10,7%) - 3 zetels
Open VLD:            2.290 stemmen (9,8 %) - 2 zetels
Groen:                   2.213 stemmen (9,5 %) - 2 zetels
Vlaams Belang:     2.071 stemmen (8,9 %) - 2 zetels

COALITIE

N-VA + CD&V

BURGEMEESTER

Joeri De Maertelaere - N-VA

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

1. Erik De Wispelaere - CD&V
2. Kathleen Depoorter - N-VA
3. Rob Trenson - N-VA
4. Patrick Huyghe - N-VA
5. Martine Willems - CD&V
6. Filip Lehoucq - CD&V
7. Filip Huysman - CD&V - schepen wegens onverenigbaarheid ministerambt Joke Schauvliege
8. Kurt Moens - N-VA (voorzitter OCMW)

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

EERSTE N-VA BURGEMEESTER IN DE REGIO

Het politieke landschap in Oost-Vlaanderen ziet er na de verkiezingen van 2012 heel wat anders uit. N-VA breekt voor het eerst echt door in Vlaanderen. In onze regio is er maar één N-VA burgemeester en dat is Joeri De Maertelaere in Evergem. Joeri De Maertelaere (N-VA )volgt Erik De Wispelaere (CD&V) op als burgemeester van Evergem. Voormalig burgemeester Erik De Wispelaere (3466 voorkeursstemmen) haalt tijdens de verkiezingsuitslag wel méér voorkeursstemmen binnen dan Joeri De Maertelaere (2917 voorkeursstemmen). Maar in de totale verkiezingsuitslag is dat aantal onvoldoende om de burgemeesterssjerp te bewaren.

In december 2015 krijgt onze regio met Joris Nachtergaele een tweede N-VA burgemeester, in Maarkedal. Nachtergaele volgt Anny Vande Catsyne op na drie jaar volgens het coalitieakkoord.

COALITIEVORMING METEEN DUIDELIJK

N-VA onderhandelde niet met andere partijen voor de vorming van een coalitie, maar koos prompt voor CD&V. Als respectievelijke eerste schepen en burgemeester waren De Maertelaere en De Wispelaere de voorbije zes jaar de politieke zwaargewichten in de gemeente Evergem. Na de verkiezingen van 2012 draaien hun rollen nu om. Voor elkaar kiezen is dan ook een uitgemaakte zaak, klinkt het bij N-VA en CD&V. Al kan Erik De Wispelaere z'n ontgoocheling over de verkiezingsuitslag niet onder stoelen of banken steken. 

OPPOSITIE KANT ZICH TEGEN PRIVATISERING RUSTHUIZEN

In oktober 2014 trekt oppositiepartij Sp.a aan de alarmbel en tekent verzet aan tijdens de gemeenteraad. De partij wil niet weten van de plannen om de Evergemse rusthuizen te privatiseren. OCMW-voorzitter Kurt Moens weerlegt de kritiek en vindt dat Sp.a nodeloos paniek zaait bij de rusthuisbewoners en het personeel. Twee maanden later, in december 2014, worden de plannen bijgestuurd. De OCMW's van Evergem, Maldegem en Nevele willen de krachten bundelen en zijn van plan om een autonoom zorgbedrijf op te richten. De plannen om met een privé-partner in zee te gaan worden overboord gegooid. In februari 2015 kan het eerste Vlaamse intergemeentelijk zorgbedrijf dan echt van start gaan. Hiermee kunnen de gemeentes Evergem, Maldegem en Nevele kwaliteitsvolle zorg binnen de eigen gemeente houden.

STANDBEELD WILFRIED MARTENS ZORGT VOOR HEIBEL

Voormalig Belgisch premier Wilfried Martens krijgt in z'n geboortedorp Sleidinge postuum een standbeeld. Maar het beeld zorgt al snel voor ongenoegen in de Evergemse gemeenteraad. Het standbeeld voor Wilfried Martens wordt door het 'comité Wilfried Martens' geschonken aan de gemeente. Maar 't is de gemeente Evergem zelf die moet opdraaien voor de kosten van de verzekering en voor het onderhoud van het beeld. De gemeenteraad keurde het dossier goed, maar de oppositie noemt het beeld een vergiftigd geschenk.