VERKIEZINGSRESULTATEN 2012

RESULTATEN

N-VA:                    7.846 stemmen (33,6 %) - 12 zetels

CD&V:                   6.453 stemmen (27,6%) - 10 zetels

SP.a :                    2.488 stemmen (10,7%) - 3 zetels

Open VLD:            2.290 stemmen (9,8 %) - 2 zetels

Groen:                   2.213 stemmen (9,5 %) - 2 zetels

Vlaams Belang:     2.071 stemmen (8,9 %) - 2 zetels

 

COALITIE

N-VA + CD&V

 

BURGEMEESTER

Joeri De Maertelaere - N-VA

 

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

1. Erik De Wispelaere - CD&V

2. Kathleen Depoorter - N-VA

3. Rob Trenson - N-VA

4. Patrick Huyghe - N-VA

5. Martine Willems - CD&V

6. Filip Lehoucq - CD&V

7. Filip Huysman - CD&V - schepen wegens onverenigbaarheid ministerambt Joke Schauvliege

8. Kurt Moens - N-VA (voorzitter OCMW)

 

GEMEENTERAAD

 

 

 

BESTUURSPERIODE 2012 - 2018

EERSTE N-VA BURGEMEESTER IN DE REGIO

Het politieke landschap in Oost-Vlaanderen ziet er na de verkiezingen van 2012 heel wat anders uit. N-VA breekt voor het eerst echt door in Vlaanderen. In onze regio is er maar één N-VA burgemeester en dat is Joeri De Maertelaere in Evergem. Joeri De Maertelaere (N-VA )volgt Erik De Wispelaere (CD&V) op als burgemeester van Evergem. Voormalig burgemeester Erik De Wispelaere (3466 voorkeursstemmen) haalt tijdens de verkiezingsuitslag wel méér voorkeursstemmen binnen dan Joeri De Maertelaere (2917 voorkeursstemmen). Maar in de totale verkiezingsuitslag is dat aantal onvoldoende om de burgemeesterssjerp te bewaren.

In december 2015 krijgt onze regio met Joris Nachtergaele een tweede N-VA burgemeester, in Maarkedal. Nachtergaele volgt Anny Vande Catsyne op na drie jaar volgens het coalitieakkoord.

COALITIEVORMING METEEN DUIDELIJK

N-VA onderhandelde niet met andere partijen voor de vorming van een coalitie, maar koos prompt voor CD&V. Als respectievelijke eerste schepen en burgemeester waren De Maertelaere en De Wispelaere de voorbije zes jaar de politieke zwaargewichten in de gemeente Evergem. Na de verkiezingen van 2012 draaien hun rollen nu om. Voor elkaar kiezen is dan ook een uitgemaakte zaak, klinkt het bij N-VA en CD&V. Al kan Erik De Wispelaere z'n ontgoocheling over de verkiezingsuitslag niet onder stoelen of banken steken. 

OPPOSITIE KANT ZICH TEGEN PRIVATISERING RUSTHUIZEN

In oktober 2014 trekt oppositiepartij Sp.a aan de alarmbel en tekent verzet aan tijdens de gemeenteraad. De partij wil niet weten van de plannen om de Evergemse rusthuizen te privatiseren. OCMW-voorzitter Kurt Moens weerlegt de kritiek en vindt dat Sp.a nodeloos paniek zaait bij de rusthuisbewoners en het personeel. Twee maanden later, in december 2014, worden de plannen bijgestuurd. De OCMW's van Evergem, Maldegem en Nevele willen de krachten bundelen en zijn van plan om een autonoom zorgbedrijf op te richten. De plannen om met een privé-partner in zee te gaan worden overboord gegooid. In februari 2015 kan het eerste Vlaamse intergemeentelijk zorgbedrijf dan echt van start gaan. Hiermee kunnen de gemeentes Evergem, Maldegem en Nevele kwaliteitsvolle zorg binnen de eigen gemeente houden.

STANDBEELD WILFRIED MARTENS ZORGT VOOR HEIBEL

 

 

 

 

 

AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN 2018

RELEVANTE REPORTAGES