De Gentse Sint-Baafskathedraal werd gisterenavond voor het eerst met eniergiezuinige lampen verlicht. Na het Belfort en de Sint-Niklaaskerk staat nu ook de kathedraal letterlijk op een duurzame manier in de schijnwerpers.

De nieuwe ledverlichtign zal 70% duurzamer zijn dan de oude verlichting, maar wel hetzelfde warme, witte licht op het gebouw werpen. Dat moet zo volgens het lichtplan van de stad dat ontworpen is door het Luikse lichtontwerpbureau Radiance 35. De omschakeling kost zo'n 300 000 Euro en zal vanaf 20 april elke avond van zonsondergang tot zonsopgang te zien zijn.

Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal: "Laat deze nieuwe verlichting van onze toren een teken zijn van Gentse solidariteit met de mensen in Parijs."

En zo stond de hele inhuldiging bijna volledig in het teken van de brand in de Notre-Dame in Parijs. "De emotie die de brand van de Notre-Dame wereldwijd oproept, toont het belang aan van dergelijke monumentale kathedralen voor iedereen, ongeacht geloofsovertuiging", zegt Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte.

© Robbert Vancompernolle