Nergens nog sneller dan dertig. De stad Oudenaarde wil in de hele binnenstad de zone 30 invoeren. Nu geldt in de meeste straten een beperking tot 50 kilometer per uur en zelfs die limiet wordt heel vaak overschreden. Al jaren wil het stadsbestuur van Oudenaarde de markt aanpakken. Nu is de auto koning in het centrum. De markt is één grote parking. De schepen van mobiliteit Lieven Cnudde legt volgende week op de gemeenteraad een plan op tafel om de zone 30 fors uit te breiden.

Van de 180 parkeerplaatsen zouden er nog 80 overblijven en de snelheidsduivels moeten voorzichtiger rijden, zegt schepen Cnudde (foto rechts): "Hier passeren er nu en dan jammer genoeg een aantal snelheidsduivels. We willen dat aanpakken door het feit dat we met een nieuwe markt ook een nieuwe verkeerscirculatie willen organiseren."

In Oudenaarde rijden er heel wat jonge chauffeurs rond de markt en rond het Tacambaroplein zonder veel aandacht te hebben voor de verkeersregels. Abubakar (foto links) is zo'n jongere die wel eens te snel rijdt, zegt hij; "Ik zou mijn best doen om niet sneller dan 30km/u te rijden als zone 30 in voege komt. Het zal moeilijk gaan maar na een tijd ga je dat wel gewoon worden. Als er mensen in de buurt zijn rij ik altijd trager. Als er geen volk is dan durf ik wel eens op mijn gas te duwen. Dan wel."

© Luk Dewulf