De gemeentes Zulte en Kruisem zijn binnenkort misschien 7 windturbines rijker. Beide gemeentebesturen zouden al positief advies hebben gegeven aan de provincie. Maar de actiegroep Leefbaar Zulte-Kruisem trekt aan de alarmbel.

De windturbines zouden komen in de industriezone Zaubeek, maar die ligt pal aan een woonwijk. Inwoners van Zulte en Kruisem maken zich ernstige zorgen en voelen zich in de steek gelaten door de gemeentes, aangezien die al positief advies gaven aan de provincie. De inwoners zijn bang voor de slagschaduw en het geluidsoverlast van de windmolens, die de woonkwaliteit kunnen aantasten.

Van de zeven geplande windmolens zijn er vier van wel 200 meter hoog, de andere drie zijn 180 meter hoog. 200 meter komt overeen met twee keer de hoogte van het Atomium, of 2/3de van de Eiffeltoren in Parijs. Eén windmolen komt op grondgebied Zulte, de andere zes staan gepland in Kruisem.

Verschillende bewoners dienden al bezwaar in. De actiegroep Leefbaar Zulte-Kruisem vraagt de gemeentes nu alsnog negatief advies aan de provincie te geven, en zo de bouw van de windturbines tegen te gaan.

De gemeente laat weten de beslissing van de provincie af te wachten.

© Janna Heyerick