Er wordt wel es gezegd dat de  kiezer gisteren meer dan ooit zou gestemd hebben op de politicus van zijn voorkeur eerder dan op de partij waar die voor staat.  We zetten even de opvallendste stemmentrekkers in de provincie op een rijtje. 


In Aalter is CD&V’er Pieter De Crem nog maar es ongenaakbaar gebleken. Zin partij haalt 20 van de 29 zetels binnen, 4911 Aalternaars gaven De Crem een voorkeurstem.

Het donkerblauwe Brakel ging gisteren voluit voor Alexander De Croo, maar zijn nummer twee, Stefaan Devleeschouwer haalde ondanks een hobbelig parcours ruim 700 stemmen meer binnen dan de vicepremier.

De burgemeester van Lochristi is ook zo’n liberaal waar niet aan te tornen valt. Yves Deswaene kreeg meer dan 5300 voorkeurstemmen. Niemand van zijn uitdagers of partijgenoten komt ook maar in de buurt.   

Tony Vermeire, voormalig burgemeester van Zomergem, is afgetekend de leading man in de nieuwe fusiegemeente Lievegem. Met 3865 voorkeurstemmen laat ie iedereen ver achter zich.

Als het aan de burgemeestersbonus ligt, dan heeft N-VA’er Joeri De Maertelaere van Evergem die helemaal benut. De Maertelaere schittert met ruim 5100 voorkeurstemmen op eenzame hoogte.

De steden dan. In Deinze haalt burgemeester Jan Vermeulen van CD&V 4627 voorkeurstemmen.

CD&V-burgemeester  Luc Dupont krijgt in Ronse 2334 stemmen achter zijn naam.

Open Vld van burgemeester Marnic De Meulemeester blijft de grootste pârtij in Oudenaarde, De Meulemeester kreeg 4400 voorkeurstemmen. 

In Eeklo is CD&V van burgemeester Koen Loete de grote verliezer, al haalt Loete zelf met 1375 voorkeurstemmen wel de mooiste persoonlijke score in Eeklo.

In Gent is de liberale burgemeesterskandidaat  Mathias De Clercq het stemmenkanon supreme. De Clercq haalt meer dan 24.000 voorkeurstemmen binnen. Lijsttrekker Rudy Coddens van het roodgroene kartel haalt er bijna 18.000 binnen. De groene nummer twee van het kartel, Elke Decruynaere wordt met 10.657 stemmen voorbijgestoken door partijgenoot Filip Watteeuw die 13183 voorkeurstemmen scoort. 

 

© Paul Van De Velde