De steden van de toekomst moeten burgerinitiatieven steunen. Dat vinden 2 jonge Gentenaars die meeschreven aan een boek over hoe Europese steden er zouden moeten uitzien. Dat boek werd woensdagavond voorgesteld op een europese conferentie van EUROCITIES in Milaan. Het netwerk EUROCITIES brengt meer dan 130 Europese steden bij elkaar. Ze werken samen om grote Europese thema's aan te pakken. Het netwek bestaat 30 jaar en brengt ter ere van die verjaardag een boek uit met hun visie op de steden van de toekomst.

Nils Roelandt en Yonca Braeckman schreven, net zoals vele andere creatieve geesten, een essay. Het werd geselecteerd en is nu een hoofdstuk in het boek 'visions for an urban future' of visies voor een stedelijke toekomst.

Hun hoofdstuk legt uit hoe je het potentieel bij de burgers kan stimuleren en versterken. Volgens de auteurs slaagt de stad Gent er goed in om bijvoorbeeld burgerinitiatieven te steunen. Ze denken aan de wijkregisseurs of projecten zoals 'Torekes' van het Rabot waarbij vrijwilligers beloond worden met een eigen munt.

Volgens Yonca moeten Europese steden meer 'samen' aan problemen werken, zegt ze: 'Ik zou heel graag zien dat we vertrekken vanuit de problemen en niet vanuit de kotjes waarin we ingedeeld zijn als organisatie. Zodat als we naar een probleem kijken, dat we niet langer kijken met de bilk van; wie is er bevoegd om dat probleem op te lossen? Maar wel: hoe kunnen we het oplossen en wie hebben we daar allemaal voor nodig?'

© Luk Dewulf