De gemeente Wachtebeke is genomineerd voor de Belfius Smart City Award < 30.000 inwoners. Het lokale bestuur wil tegen 2022 twintig kleine betaalbare sociale woningen bouwen. De gemeente kocht daarvoor een bouwgrond van 5540 m².

In Wachtebeke staan bijna 100 kleine gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Zij komen niet in aanmerking voor het beschikbare aanbod, dat zich vooral richt op grote gezinnen. Daar wil de gemeente nu iets aan doen door zelf 20 kleine betaalbare sociale woningen te bouwen. 

“De omvang van het project is uniek. Vaak verhuren eigenaars slechts 1 of 2 woningen via een sociaal verhuurkantoor (SVK). Wij zoeken een private investeerder en later er meteen 20 bouwen. Hiermee willen we de kwetsbare inwoners van Wachtebeke aan een kwaliteitsvolle woning helpen. Het is de eerste keer dat een openbaar bestuur in Vlaanderen met eigen gronden een publiek-private samenwerking opzet om extra SVK-woningen te realiseren. Ons project bewijst dat ook een kleine gemeente zelf heel wat initiatief kan nemen op het vlak van woonbeleid”, zegt Bénédicte Buylen, algemeen directeur OCMW Wachtebeke.

© Hannes De Smet