In Gent hebben de armoedeorganisaties die voedselbedelingen organiseren voorlopig geen tekort aan vrijwilligers. Integendeel. Sinds de coronacrisis is er zelfs een wachtlijst van mensen die graag hun steentje willen bijdragen. Het zorgt voor dankbare taferelen, want in deze moeilijke tijden kunnen mensen in armoede de hulp maar al te goed gebruiken.

Aan de wekelijkse voedselbedeling in de Kasteellaan in Gent stond er vanmorgen een lange wachtrij. Want ook hier ontsnappen ze niet aan de coronacrisis. Iedereen moet zich aan de verstrengde veiligheidsvoorschriften houden, en daardoor verloopt het hier nu helemaal anders dan normaal.

Er moet voldoende afstand gehouden worden, de medewerkers dragen mondmaskers en handschoenen. Maar de vrijwilligers die de voedselbedeling in goede banen leiden, malen er niet om. Zij blijven doorgaan, want de minderbedeelden hebben het voedsel hard nodig, klinkt het.

Léon is een van de mensen in armoede die geen andere keuze heeft dan terug te vallen op de voedselbedelingen van deze vrijwilligers. En gelukkig hebben ze hier in Gent voorlopig geen handen tekort. Er staan zelfs veel vrijwilligers op

“Wij hebben heel veel spontaan aanbod van vrijwilligers die zich in deze omstandigheden aanbieden. Bovendien worden we daarin ondersteund door de stad en het OCMW Gent, die ook hun eigen personeel eigenlijk verwijzen naar onze werkingen om bij ons te komen versterken wanneer ze hun eigen job niet kunnen uitoefenen. En op die manier is het op dit ogenblik zo in al onze voedselondersteuninsgpunten in Gent dat we eigenlijk niet echt met een tekort hebben af te rekenen aan vrijwillige medewerkers.”, zegt Johan Witters van Kras vzw.

Maar Kras vzw wil toch een oproep doen om ook in de supermarkten solidair te zijn. Want het hamstergedrag van de voorbije tijd treft ook de allerarmsten in onze samenleving.

 

© Vanessa Declercq