Vandaag opent Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz de nieuwe inkomhal en kunstenaarsresidenties bij Kunstencentrum Vooruit in Gent.
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz kwam vanmorgen de nieuwe inkomhal openen: "Het masterplan voor de renovatie van Vooruit was een grote investering gericht op restauratie, innovatie en nieuwbouw. Vooruit is nu, sedert we van het kunstencentrum in 2017 een Vlaamse kunsteninstelling maakten, gewapend om meer dan ooit een plek voor creatie naast een plek voor presentatie te zijn. Daarmee wacht Vooruit als een van de Vlaamse culturele hoogvliegers een mooie toekomst."

De twee projecten vormen het sluitstuk van een indrukwekkende renovatie die in 2012  startte. Tijdens deze renovatie werden eerder al een fietsenparking, een buitenbar- en terras, kantoren en een nieuwe toegangszone voor de Concertzaal gebouwd. In totaal is er 2.450 m² extra ruimte gecreëerd. De werken hebben zeven jaar geduurd, en kostten 8,3 miljoen euro.

“Als kunstinstelling maakt Vooruit de ommeslag van een huis voor presentatie van theater, dans, muziek en literatuur naar een huis waar ook artistiek werk gemaakt wordt. De nieuwe werkplekken voor kunstenaars zijn daarvoor cruciaal. Vorig jaar organiseerde Vooruit niet enkel 772 publieksactiviteiten voor 371.454 bezoekers, we ondersteunden ook 236 kunstenaars bij de creatie van nieuw werk. Deze residentiewerking voor kunstenaars willen we verder uitbouwen.” zegt Franky Devos, algemeen coördinator.

© Robbert Vancompernolle