Voor de nieuwe expositie ‘Verboden boven de 18’ laat het SMAK in Gent voor één keertje alleen kinderen en jongeren, tussen 5 en 18 jaar, binnen in het museum. Op de tentoonstelling zijn er een vijftigtal litho’s of steendrukken te zien van verschillende nationale en internationale actuele kunstenaars. Onder hen ook 16 Belgische kunstenaars zoals Guillaume Bijl, Leo Copers en Luc Tuymans.
De kinderen en jongeren krijgen ook meer uitleg hoe een steendruk precies in z’n werk gaat en ze kunnen ook zelf een kunstwerk aankopen, tegen een budgetvriendelijke prijs weliswaar. Hierbij worden ze begeleid door een museummedewerker.

En om het allemaal nog wat spannender te maken en de keuze van de aankoop niet te beïnvloeden, worden de namen van de kunstenaars in de tentoonstelling niet vermeld. Pas wanneer de werken thuis worden geleverd, zien de jonge kunstliefhebbers wie het werk maakte dat ze uitkozen.

Op zondag 29 september morgen ook nieuwsgierige volwassen een uurtje lang, tussen 17u en 18u, een kijkje nemen op de tentoonstelling.

© Vanessa Declercq