Volvo Car Gent krijgt 2 miljoen euro subsidies. Dat heeft Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits beslist. De bedoeling is dat de Gentse autobouwer met dat geld personeel kan opleiden, specifiek voor de bouw van elektrische wagens.

Volvo Car Gent gaat voor elke nieuwe auto in haar gamma ook een elektrisch of hybride model op de markt brengen. Tegen 2025 heeft het bedrijf als doel dat de helft van de verkochte wagens wereldwijs volledig elektrisch is. Daarbovenop is de Gentse vestiging de eerste Volvofabriek ter wereld die elektrische Volvo-auto’s zal produceren. Het gaat over de XC40, waarvan er in 2020 185 000 van de band zullen rollen.

In Gent zullen ook de elektrische batterijen worden geassembleerd. Een nieuwe activiteit waar een nieuwe productiehal (zie foto links) voor nodig is en extra mensen. Voor die vernieuwingen investeert Volvo Car Gent miljoenen euro’s en ook de opleiding van personeel vraagt veel geld, wel 24 miljoen euro. Het bedrijf krijgt daarvoor nu een subsidie van 2 miljoen euro.

En ook het Gentse bedrijf Dynea kan rekenen op ecologiesteun. De producent van industriële lijmen voor spaan- en MFD-platen krijgt 1 miljoen euro.

© Janna Heyerick