De inwoners van een aantal percelen in Rieme, bij Evergem, mogen sinds kort geen bodemwater meer oppompen en gebruiken. Het gaat over bodemwater dat zich op 25 meter diepte bevindt. Het bodemwater zou bezoedeld zijn door de oude fabriek van Total. Die was tot de jaren zeventig verantwoordelijk voor bodemvervuiling op de site in Rieme.
De eigenaars van een 400-tal percelen kregen afgelopen week een nieuw bodemattest in de bus. Daarin blijkt dat er de voorbije jaren restanten van olie in de bodem terechtgekomen is, waardoor er bodemvervuiling is ontstaan.
Volgens het gemeentebestuur van Evergem is er evenwel geen gevaar voor de volksgezondheid. Zolang het bodemwater niet wordt opgepompt en gebruikt, kunnen de inwoners van de getroffen zone in Rieme perfect blijven leven, wonen en werken in de buurt. Met het leiding – en regenwater is er niets mis.
Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, de Totalfabriek en de overheid onderzoeken nu hoe ze de schadelijke stoffen zo snel mogelijk uit de bodem kunnen krijgen.

© Vanessa Declercq