Dat Gents schepen van Handel en Economie Sofie Bracke meegaat op een inspiratiemissie naar Israël, is een grote inschattingsfout. Dat zeggen verschillende academici, auteurs en kunstenaars. Ze hebben een open brief geschreven naar de Gentse schepen. Bracke moet zich vanavond verantwoorden op de Gentse gemeenteraad. 

Bracke vertrekt binnenkort normaal gezien met Geert Moerman van VOKA en een hele delegatie naar Israël. Zij zou er de stad Gent vertegenwoordigen. Maar dat plan stuit op veel protest. Een vijftigtal mensen uit de academische en artistieke wereld richten zich in een open brief tot schepen Bracke.

"Een dergelijke poging tot vergoelijking geeft ons inziens blijk van een grote inschattingsfout door u en/of het stadsbestuur. Het argument dat u zich in het kader van een ‘inspiratiemissie’ enkel inlaat met technologische innovatie en economie en niet met politiek en onderdrukking, is bovendien geheel ongeldig gezien de innige verstrengeling van dit alles."

Binnen de Gentse meerderheid is gezocht naar een compromis, maar Open VLD houdt voorlopig voet bij stuk. Bracke moet zich vanavond verantwoorden op de gemeenteraad en de kans bestaat dat de gemeenteraad vanavond moet stemmen over de deelname van Bracke aan de missie. Daarbij is het vooral afwachten wat coalitiepartner Groen zal doen.

© Soetkin Desloovere