Vanavond gaat de 46e editie van het filmfestival in Gent van start. 10 dagen lang kunnen filmliefhebbers genieten van langspeelfilms en kortfilms uit de hele wereld. De Franse film Les Misérables opent het Gentse filmfestival.

De rode loper ligt al uitgerold, de laatste infoborden worden opgehangen, nog snel even stofzuigen.  De tap in het het festivalcafé nog even testen. Kortom, Film Fest Gent is klaar om vanavond van start te gaan. De openingsfilm dit jaar is Les Misérables, een Franse film van de Frans-Malinese regisseur Ladj Ly.

“Het is zijn debuutlangspeelfilm, hij heeft ooit een kortfilm gemaakt die een beetje hetzelfde thema had. Het is iemand die zelf opgegroeid is in de banlieus van Parijs die daar nu een film over gemaakt heeft. Ervaringen, dingen die hij daar zelf heeft meegemaakt die hij samengebracht heeft." Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent.

Maar het filmfestival is meer dan film alleen, ook muziek staat hier centraal. Tijdens de 19e editie van de World Soundtrack Awards vallen gevestigde namen en jonge, beginnende componisten in de prijzen.
En net als de afgelopen jaren staat er een Europees land centraal op het programma. En dit jaar is die rol voorbestemd voor Spanje.

“Omdat er in Spanje eigenlijk heel interessante cinema te beleven valt die jammer genoeg bij ons ook veel te weinig te zien is in de cinema. Er zijn er natuurlijk wel, Almodóvar, maar er zijn ook heel wat andere stemmen daar, vandaar dat we het wel interessant vonden om Spanje in de focus te zetten. We hebben 12 nieuwe films op het programma staan en dan ook een retrospectief luik dat uit twee delen bestaat. Enerzijds, taboebrekende Spaanse films en anderzijds een hommage aan een Spaanse cultregisseur die eigenlijk niet zo bekend is bij ons: Agustí Villaronga. Hij komt naar Gent en zal een aantal van zijn films voorstellen aan het publiek." Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent.

En ook de kinder-en jeugdfilm krijgen dit jaar nog meer aandacht. Voor t’ eerst organiseren Film Fest Gent een familiedag op zondag 13 oktober.

“Die familiedag bestaat uit twee films die we tonen. Enerzijds Miniscule II en anderzijds kapsalon Romy, twee warm aanbevolen jeugdfilms. Tussendoor kunnen de kinderen in ons tentendorp naar een medialab. Dat is een reeks installaties waar ze met beeld en muziek aan de slag kunnen gaan."  Wim De Witte.

Film Fest Gent gaat vanavond van start en duurt nog tot en met 18 oktober.

 

© Tim Steyaert