Cultuur Gent, MSK Gent, VisitGent, Toerisme Vlaanderen en Brussels Airlines hebben deze ochtend op Brussels Airport het Van Eyck-jaar officieel op gang getrapt.

Voor de gelegenheid werden er er twee gates in een Van Eyck-thema gestoken. De komende week krijgen zo'n 3500 vertrekkende passagiers van 25 Brussels Airlines vluchten ook een Van Eyck-gadget bij het instappen. Reizigers met een vlucht naar Madrid kregen deze ochtend de primeur. Zij kregen een feestelijk ontbijt en ook een uniek Van Eyck-kussentje uit handen van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en de Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir. Eens aan boord van het Vlaamse Meesters-vliegtuig kregen ze ook nog een speciale Van Eyck-creatie in chocolade van de Gentse chocolatier Nicolas Vanaise van Yuzu.

“Na Rubens in 2018 en Bruegel in 2019 zetten we dit jaar voluit in op de gebroeders Van Eyck om culturele meerwaardezoekers van over de hele wereld naar Vlaanderen te halen. Want hun meesterlijke werken mogen dan wel in de meest gerenommeerde musea ter wereld hangen, enkel in Vlaanderen kan je écht komen ervaren hoe ze geleefd en gewerkt hebben," zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. 

Het hele jaar brengt Gent ook hulde aan Jan Van Eyck met tal van activiteiten. In het MSK Gent loopt van 1 februari tot 30 april 2020 ook de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit. 

"Dit jaar wordt Gent een echte Van Eyck-stad. Vanaf 1 februari kan iedereen genieten van een programma vol activiteiten en evenementen: beeldende kunst, theater, dans, design, mode, muziek, gastronomie en shoppen in de sfeer van Van Eyck en zijn magistrale meesterwerk. We laten zien hoe de nalatenschap van één van ’s werelds meest virtuoze kunstenaars na 6 eeuwen nog steeds door de aderen van onze stad en haar inwoners stroomt. Het Van Eyck-jaar toont ook dat we inzetten op een aantrekkelijk Gent voor alle Gentenaren én voor toeristen. Met het Lam Gods als kroonjuweel en een breed palet aan activiteiten, spelen we de unieke troeven van Gent uit. Dat is het toeristisch beleid van de toekomst," zegt Gents schepen van Cultuur Sami Souguir.

© Hannes De Smet