Door het coronavirus moest ook de expo  ‘Van Eyck, een optical revolution' in het Museum voor Schone Kunsten in Gent de deuren sluiten. Alle bezoekers, inclusief de wereldpers, die de tentoonstelling wel nog konden zien waren lovend, en dus beslisten de organisatoren om Van Eyck dan maar virtueel de wereld in te sturen.

De viruele heropening van dit zogenoemd 'Stay at Home Museum' vindt vanavond plaats  op facebook. Om 19h gaat daar een online rondleiding van start met één van de curatoren, Till-Holger Borchert. Aansluitend zal MSK expert Frederica Van Dam no ginhoudelijke vragen over de tentoonstelling beantwoorden. Zo'n 14 000 kunstliefhebbers hebben intussen al aangegeven dat ze die rondleiding zullen meevolgen. En wie er tijdens deze première niet kan bij zijn kan alles achteraf, op Youtube herbekijken.

"Toen we van Toerisme Vlaanderen de vraag kregen om mee te werken aan dit initiatief waren we hier uiteraard onmiddellijk toe bereid. ‘Stay At Home Museum’ maakt een virtueel bezoek aan "Van Eyck. Een optische revolutie" mogelijk: hiermee krijgen kunstliefhebbers van over de hele wereld de kans om rondgeleid te worden tussen de unieke meesterwerken, waaronder meer dan de helft van de nog gekende werken van de grootmeester zelf.” zegt Gents schepen van cultuur Sami Souguir.

Volgende week woensdag 15 april gaat ook de tentoonstellingen van Bruegel online en de week daarna, op 22 april, die van Rubens. Met deze actie wil Toerisme Vlaanderen potentiële bezoekers van over de hele wereld tijdens maar ook na de coronacrisis blijven warm maken voor de Vlaamse Meesters.

© Robbert Vancompernolle