De socialistische vakbond ACOD heeft voor 9 maart een stakingsaanzegging ingediend. Zo willen ze de wantoestanden aan de UGent bij het poetspersoneel en de lage lonen van de studentenrestaurantmedewerkers aanklagen. 

Volgens de vakbond ACOD kreunen de schoonmaakploegen onder een te hoge werkdruk en wordt er misbruik gemaakt van de het systeem van economische werkloosheid. Zo zijn de poetsploegen tijdens de vakanties economisch werkloos en worden ze vervangen door goedkopere jobstudenten. De UGent besteedt de schoonmaak via onderaanneming uit aan het bedrijf ISS. 

Daarnaast eist de vakbond een beter loon én statuut voor de medewerkers in de studentenrestaurants en kinderdagverblijven. Ze ijvert voor een minimumloon van 14 euro per uur voor elk personeelslid van de UGent.

Daarom dreigt ze nu met een staking op 9 maart. De vakbond roept iedereen, ook professoren en studenten, op om mee te staken. Het doel is, naar eigen zeggen, de 'grootste staking in jaren' aan de unief. 

De UGent reageert enkel via een persbericht: "Na deze melding hebben wij het ACOD gecontacteerd en hun om een overleg gevraagd. Dat overleg is intussen ingepland. Mede omdat we dit zeer ernstig nemen, willen we hierover in alle sereniteit het gesprek aangaan. Wij zullen hieromtrent dan ook geen debat voeren via de media."

© Soetkin Desloovere