Het UZ Gent en het Vlaams instituut voor biotechnologie (VIB) evalueren een geneesmiddel met de naam Leukine® voor de behandeling van longproblemen ten gevolge van COVID-19. Verschillende  Europese medische centra overwegen mee in de studie te stappen die het effect van Leukine op longfunctie en -herstel zal bestuderen.

Om de juist longcellen te doen groeien hebben onze longen een bepaalde groeifactor nodig. Het is een belangrijk element om ons onze longen te wapenen tegen virussen en een sterk immuunsysteem te ontwikkelen. De groeifactor die daarbij kan helpen wordt in de GM-CSF genoemd. Het geneesmiddel Leukine® is een vorm van GM-CFS, verkregen uit gist. Partner Therapeutics ontwikkelde het middel en  het werd in 1991 al goedgekeurd  in de VS. De veiligheid van het middel in menselijke patiënten is dus al uitvoerig getest.

“Patiënten met COVID-19 die acute ademhalingsproblemen ontwikkelen hebben niet veel behandelingsopties en een verhoogde kans op overlijden. We hebben snel deze studie met Leukine opgestart omdat GM-CSF belangrijke effecten heeft op de bescherming tegen virussen. De groeifactor ondersteunt ook het immuunsysteem en kan herstelmechanismen in de longen promoten.” zegt Bart Lambrecht, hoofdonderzoeker van de klinische test aan het UZ Gent en het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek.

Voor de behandeling van acute ademhalingsproblemen als gevolg van COVID-19 zal Leukine® gebruikt worden in vernevelde vorm voor directe opname via de ademhaling bij patiënten die reeds aan een respirator zijn aangesloten.

© Robbert Vancompernolle