In het UZ Gent hebben chirurgen onlangs de eerste baarmoedertransplantatie in België uitgevoerd.  De vrouw maakt het goed en als alles goed gaat kan ze over een jaar zwanger worden van haar eigen kind via ivf.
Volgens het UZ Gent is de operatie vlekkeloos verlopen. Ze maakt deel uit van een pilootstudie die onderzoek doet naar de mogelijkheid om een baarmoeder van een hersendode donor in te planten bij een vrouw met het MRKH-syndroom. Vrouwen met MRKH worden geboren zonder of met een onderontwikkelde baarmoeder maar mét één of beide eierstokken.

Vrouwen die een kind willen, worden onderworpen aan een grondige medische en psychische screening. Als ze in aanmerking komen voor een transplantatie wordt een ivf-procedure opgestart.
Steven Weyers, Vrouwenkliniek UZ Gent:
'Zodra we voldoende gezonde embryo's hebben, kunnen we overgaan tot transplantatie. Pas als na een jaar blijkt dat de baarmoeder niet wordt afgestoten en er geen andere complicaties zijn, kunnen we een van de embryo's inplanten.' 

De baarmoeder wordt na 1 zwangerschap en geboorte weer weggenomen omdat de medicatie tegen afstoting op langere termijn risico’s opleveren.

In het UZ Gent zullen 20 patiënten aan de studie deelnemen. De transplantaties kunnen voorlopig alleen in het kader van de studie plaatsvinden, ze kunnen daarbuiten nog niet als behandeling worden aangeboden. 
Het UZ Gent is wereldwijd het tiende centrum dat baarmoedertransplantaties uitvoert.

© Paul Van De Velde