De Universiteit Gent heeft beslist om het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) voor twee maanden te schorsen. Daarover zat het Bestuurscollege vandaag samen. 

Voor de vergadering hadden verschillende actiegroepen zich verzameld aan het UFO-gebouw om te protesteren tegen het KVHV. Campagne ROSA overhandigde ondermeer een brief aan rector Rik Van de Walle met daarin de vraag om het KVHV te schorsen. Aanleiding zijn de seksistische uitspraken van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs tijdens een lezing die georganiseerd werd door het KVHV.

Het KVHV weigerde tot op vandaag om zich te distantiëren van de uitspraken van Jeff Hoeyberghs. De studentenclub reageert op Facebook: "De redenen waarom wij ons niet genoodzaakt voelden om ons te distantiëren van zijn uitspraken zijn voor de hand liggend. Ten eerste hebben wij geen controle over de inhoud. We laten de spreker vrij zich te uiten op elke manier hij genoodzaakt voelt, en zorgen niet voor talking points, scripts of een gedragscode qua houding of stijl. Ten tweede achtten wij het verplicht distantiëren als organisator een gevaarlijk precedent. Impliceert dit dat elke mening geuit aan de UGent waar er geen afstand van wordt gedaan, de hare is? Is een organisator verantwoordelijk voor de uitlatingen van een spreker en sterker nog, moet hij dezelfde uitlatingen delen? Indien dit het precedent is dat de UGent wil scheppen, zijn er wel een lijst van evenementen waarvoor niet alleen UGent, maar ook Stad Gent zich dient te verantwoorden."

Het Bestuurscollege van de UGent kwam rond 16.30u met de uitspraak. KVHV wordt voor 2 maanden geschorst en moet zich distantiëren van de uitspraken van Hoeyberghs. Ook de beelden van de lezing moeten offline gehaald worden. 

 

© Soetkin Desloovere