De UGent organiseert in september weer rectorverkiezingen, deze keer met een aangepast kiesreglement.  De bestuursraad van de universiteit wijzigde het reglement nadat de eerste rondes in de verkiezingen in het voorjaar geen rector en vicerector opleverden. Ronde na ronde slaagde het duo Rik Van de Walle/Mieke Van Herreweghe er niet in een tweederdemeerderheid te behalen. Na twee maanden besloot de raad van bestuur om het reglement aan te passen om uit de impasse te geraken. 
Er komen nu maximaal drie stemrondes.
Als er zich meer dan twee duo’s aandienen, is er een tweederdemeerderheid nodig om verkozen te worden in de eerste ronde. Alleen de twee duo’s die de meeste stemmen halen gaan naar de tweede ronde. Ook in de tweede ronde geldt de tweederdemeerderheid als voorwaarde om verkozen te worden, in de derde ronde wordt dat een gewone meerderheid  (de helft + 1). 
Als er zich twee duo’s aandienen  geldt de tweederdemeerderheid in de eerste ronde en een gewone meerderheid in de tweede stemronde.
Als er maar één duo kandidaat is, geldt een tweederdemeerderheid in de eerste ronde, vanaf de tweede ronde wordt dat een gewone meerderheid. De kiezer kiest voor of tegen het duo.

© Paul Van De Velde