Vandaag starten negen wetenschappelijke onderzoeksprojecten op om een antwoord te bieden op een aantal dringende vragen rond Covid 19. Uit onze regio gaat het over verschillende projecten, verbonden aan de UGent en het UZ Gent. Een jaar lang kunnen die onderzoeksprojecten rekenen op financiële steun. In totaal gaat het om 2,5 miljoen euro.

Wetenschappers aan de UGent gaan zo onder meer hamsters en muizen ontwikkelen en gebruiken voor infectiemodellen en de studie van strategieën tegen Covid-19. Dat onderzoek krijgt 300 000 euro. Daarnaast gaat er bijna 230 000 euro naar het testen en optimaliseren van een mobiele app om Covid-19-infecties te voorkomen en beheersen. Ook het team van longarts Bart Lambrecht krijgt ondersteuning voor wetenschappelijk onderzoek rond cellen en antistoffen.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits stelt 2,5 miljoen euro ter beschikking van alle negen projecten. “Dat we zo snel onderzoek kunnen opstarten om ook mogelijke volgende pieken te voorspellen, is heel goed nieuws en kan ons enkel helpen om de komende weken en maanden in alle veiligheid ons dagelijks leven opnieuw te hervatten”, klinkt het bij Crevits.

© Janna Heyerick