Horecapersoneel. ­Winkelbediendes. Hardwerkende zelfstandigen die plots zonder opdrachten zitten. Uitzendkrachten en jobstudenten die niet meer kunnen werken. De coronacrisis treft hen recht in hun portemonnee. Bij het OCMW komen plots gezinnen aankloppen die voordien nooit hulp nodig hadden. En wellicht volgen er ­binnenkort nog meer. “We weten dat er een ­zekere schaamte hangt rond hulp vragen aan het OCMW.”

Dik 1 miljoen Belgen zit sinds het uitbreken van de coronacrisis vastgekluisterd 'in hun kot'. En dat voelen ze ook in hun portemonnee. Voor maar  liefst 1,048 miljoen Belgen is op zijn minst deeltijds een tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Zelfstandigen, uitzendkrachten en jobstudenten zien hun inkomen zelfs volledig wegvallen, zonder vangnet.

Nu de nieuwe maand soms voor het eerst géén nieuwe loonbrief brengt, komen er velen in de problemen. In Gent bijvoorbeeld: “Er is weinig inlevingsvermogen nodig om te beseffen dat veel hardwerkende mensen niet veel reserve hebben”, zegt Rudy Coddens (SP.A). . In Ronse: “Het is duidelijk een ander publiek dan we gewoon zijn”, zegt schepen Wim Vandevelde (N-VA)

Maatschappelijk werkers merken bij dat nieuwe publiek ook een zekere schroom om hulp te vragen. De komende maanden zal het aantal mensen met problemen daarom verder stijgen. “We weten dat er een zekere schaamte hangt rond hulp vragen aan een OCMW”, zegt Rudy Coddens. 

© Vanessa Declercq