Steden en gemeenten zijn massaal mondmaskers aan het aankopen omdat hun inwoners daar naar eigen zeggen om beginnen vragen. Hoewel de richtlijnen rond het gebruik van maskers niet zijn veranderd worden op verschillende plaatsen al groepsaankopen gedaan om de prijs te drukken. Dokters erkennen het nut van zo’n maskers intussen wel, maar wijzen op het belang van correct gebruik ervan.

Loopt iedereen in Eeklo binnenkort rond zoals de grote kop in het Van Brabantpark? Als het van de stad afhangt wel. Samen met Assenede, Sint-Laureins en Kaprijke kocht Eeklo 75 000 mondmaskers aan voor de inwoners.

Eén masker kost 1.85 euro. Eeklo geeft er iedereen twee, in de andere drie gemeenten is er één per persoon. De maskers zijn herbruikbaar maar vragen wel het nodige onderhoud. Maar je gebruikt ze in principe net zoals een wegwerpmasker.

“Een wegwerpmasker kan je gebruiken gedurende acht uur, daarna gooi je het weg in de vuilbak. De maskers van textiel mag je ook 8 uur gebruiken, nadien was je het op minimum zestig graden in de wasmachine of kook je het in heet water. De beide maskers moeten op een propere plek bewaard worden als je het niet nodig hebt. Als je elke dag een half uurtje naar de winkel gaat kan je het perfect twee weken gebruiken als je het na gebruik in een enveloppe steekt of in een plastic zakje om re toch op een hygiënische manier mee om te gaan, zegt Raina Ablorch, verpleegkundige infectiepreventie UZ Gent

Ook Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem gaan samen mondmaskers aankopen en dan zijn er nog een pak gemeenten in de regio die nu al het heft in eigen handen nemen. De stad Gent hoopt dat de federale overheid hier nog een coördinerende rol kan spelen en wacht voorlopig op meer duidelijkheid.

“nu ondertussen zitten wij absoluut niet stil om één en ander in kaart te brengen als stadsbestuur, potentiële bestellingen en bedelingen want als je ze hebt moet je ze veilig bij de Gentenaars kunnen brengen, we zijn dat in kaart aan het brengen en als de hogere overheid haar verantwoordelijkheid niet opneemt, geen duidelijkheid schept, dan zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen ten aanzien van alle Gentenaars omdat dat belangrijk is om te doen, zegt Mathias De Clercq (open vld) burgemeester Gent

Wat we vooral niet mogen vergeten klinkt het bij dokters en burgemeesters is dat afstand houden en handen wassen nog steeds belangrijker is dan een mondmasker dragen. En waar we ook reking mee moten houden, is met de kwaliteit van die dingen.

 

© Vanessa Declercq