De stad Gent komt met nieuwe maatregelen om de middenstand uit de nood te helpen. Daarvoor voorziet de stad 25 miljoen euro. De belastingen voor winkels vallen weg en sportclubs hoeven voorlopig geen huur te betalen.

Heel wat bedrijven zien hun omzet drastisch dalen, of moeten de deuren zelfs sluiten wegens te veel zieke medewerkers. De stad Gent probeert daar nu een handje te helpen en laat bepaalde kosten wegvallen. “Bovenop de Vlaamse en federale maatregelen die er genomen zijn, en die een stevig antwoord kunnen beiden, hebben we beslist om de bedrijfsgerichte lokale belastingen voor de periode van de maatregelen op te schorten en dus niet te innen.” Dat zegt Sofie Bracke, schepen van Economie in Gent.

De stad breidt die maatregel zelfs wat uit door ze niet te laten starten vanaf 13 maart, maar voor heel de maand maart. Mochten de maatregelen verlengd worden, worden ook volledig april en mei vrijgesteld. De compenserende maatregelen moeten er voor zorgen dat bedrijven of sportclubs niet helemaal failliet gaan door de coronacrisis. Bovendien vraagt de stad verhuurders om voor een bepaalde tijd hun huur te laten vallen.

© Janna Heyerick