Eric V. ,een spoedarts uit Eeklo, is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en 4.000 euro effectieve geldboete, omdat hij een 78-jarige vrouw die in het water was beland onterecht doodverklaarde. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vandaag beslist. "De vrouw bleef nog anderhalf uur in het ijskoude water liggen door het foutieve optreden van de beklaagde", oordeelden de drie rechters. Daarna werd opgemerkt dat ze nog leefde, maar ze overleed later aan onderkoeling in het ziekenhuis.

In november 2017 belandde een 78-jarige vrouw met de fiets in de Lieve, in Zomergem (Lievegem). Voorbijgangers merkten iemand in het water op en verwittigden de hulpdiensten. Die gingen uit van de procedure van een waterlijk, waarbij het lichaam voorzichtig uit het water moet gehaald worden om geen sporen te beschadigen. Een arts moet bepalen of het om een overleden persoon gaat of iemand die in nood verkeert.
Eric V. kwam als mugarts ter plaatse, en stelde vast dat de vrouw overleden was. Volgens de nabestaanden van het slachtoffer deed hij echter niet wat hij als arts moest doen. "De dokter is nooit tot aan de waterrand gegaan", pleitte Fanny De Cock, de advocaat van de burgerlijke partij. "De brandweer had nochtans een ladder om ter plaatse te geraken. Hij moest dichter naar het slachtoffer gegaan zijn zodat hij kon kennis nemen van de gevaarstoestand, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij zei aan de politie dat de procedure voor een waterlijk moest opgestart worden, en is amper tien minuten ter plaatse geweest. De vrouw heeft uiteindelijk anderhalf uur langer in het water gelegen, en is overleden door onderkoeling.

Bron: Belga

© Hannes De Smet