Bij bank, verzekeraar en vastgoedmakelaar Solvas uit Lievegem nemen ze een opmerkelijke veiligheidsmaatregelom de verspreiding van het virus tegen te gaan: voor je binnen kan en mag, moet je in de inkomhal eerst voorbij de ‘Scantemp’. Dat is een intelligent toestel dat detecteert of iemand koorts heeft en dus mogelijk met het virus coronavirus besmet is.

Solvas werkt samen met een klant die thermische toepassingen ontwikkelt. Bezoekers nemen plaats voor een camera die uitgerust is met artificiële intelligentie en aan de hand van een infraroodsysteem je koorts meet: binnen de 0,2 seconde, en tot op 0,3 ° C nauwkeurig. Vanaf 37,3 °C gaat een alarmbelletje af.

“De overheid vraagt aan iedereen om preventiemaatregelen te nemen. Wij voorzien ook gels, promoten ook telewerk en leggen ook de nadruk of afstand hadden, maar we vonden dat onvoldoende.  ‘We do more’, is onze slogan, die we op alle mogelijke manieren proberen waar te maken. Ook als het over veiligheid en gezondheid gaat. Vanaf het moment dat iemand binnenkomt met koorts, dreigt in coronatijd potentieel gevaar. Want voor je het weet is je hele werkvloer besmet. Daarom mag enkel wie koortsvrij is, onze kantoren nog binnen. De Scantemp biedt uiteraard geen waterdichte garantie of iemand besmet is of niet, want het zegt niets over incubatietijd. Maar het is een extra veiligheid. Een verhoging van je temperatuur kan wijzen op coronabesmetting en dus al een eerste waarschuwing geven. Dat is een dubbele plus: voor ons als werkgever van 55 medewerkers en voor de klant zelf die bij een verhoging onmiddellijk de huisarts kan contacteren.” zegt Dominique Willems, ceo van Solvas.

Als financiële partner van heel wat kmo’s verkoopt Solvas de Scantemp ook aan bedrijven. Solvas sloot daarvoor een exclusieve deal af met de ontwikkelaar en kan de applicatie zo vijftig euro goedkoper aanbieden en gaat die bovendien ook verzekeren.

© Robbert Vancompernolle