Het Lokaal Dienstencentrum de Vesting in Oudenaarde en supermarktketen Delhaize, binden de strijd aan met de voedselverspilling.
Vanaf nu zullen er in de sociale kruidenierswinkel KABA, in het centrum van Oudenaarde, verse producten en droge voeding verkocht worden waarvan de houdbaarheidsdatum bijna bereikt is.

De producten worden met gele labels en in snelverkoop verkocht in Delhaize, dat maakt deel uit van het Zero Food Waste project van de supermarktketen. Raken de producten toch niet verkocht, dan worden ze ingevroren, om ze langer vers te houden, en uitgedeeld bij ondermeer sociale kruideniers, zoals nu dus ook KABA in Oudenaarde.

De KABA in Oudenaarde heeft nu een samenwerkingsovereenkomst getekend met Delhaize in het Zero Food Waste-programma. Dagelijks zullen twee vrijwilligers rond 17 u de gratis producten ophalen in Delhaize. De gekentekende producten worden door de vrijwilligers uit de rekken gehaald en ingezameld, en in koeldozen naar de sociale kruidenier vervoerd, waar ze onmiddellijk worden ingevroren.

Om de dagelijkse ophaling te garanderen is de KABA in Oudenaarde nog op zoek naar twee vrijwilligers om telkens om 17u de gratis producten te gaan ophalen bij Delhaize.

© Vanessa Declercq