Samen met topchef Olly Ceulenaere van restaurant Publiek heeft Stad Gent vanmorgen de foodbrochure ‘Smakeleyck! Smullen als Van Eyck’ voorgesteld. Daarin vind je 24 recepten die gebaseerd zijn op ingrediënten uit de 15de eeuw, de tijd van Jan Van Eyck. 

Met de brochure -die gratis is- wil de Stad lokale handelaars en hobbykoks nog meer inspireren om zo de Vlaamse meester ook tot op het bord van iedereen in Gent te brengen. De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, maar er is wel een Gentse hoek af. Belangrijk, de gerechten worden met kwalitatieve, regionale producten van lokale telers gemaakt. 

'Smakeleyck! Smullen als Van Eyck' bestaat uit twaalf hoofdstukken, één per maand. Elk hoofdstuk kreeg een Gents luik, een historisch luik en een culinair luik met de klemtoon op seizoensgebonden producten.

Naast de brochure worden nog heel wat andere culinaire initatieven genomen naar aanleiding van het Van Eyck-jaar. Tierenteyn werkte een kruidenmengeling uit voor peperkoek en stoverij, acht Gentse brouwers pakken uit met het OMG Beer, chocolatiers Marijn Coertjens en Yuzu maakten Van Eyck-pralines en het Hinkelspel ontwikkelde een speciale Van Eyck-kaas. Ook horecazaken zoals Vooruit café, Bar Jan Cremer, The Bridge en Publiek stappen mee in het verhaal. 

© Soetkin Desloovere