Hoe zie je jezelf? Die vraag kregen 5 slechtzienden voorgeschoteld tijdens een workshop in het S.M.A.K. De mensen met een visuele beperking kregen in de workshop de kans om zichzelf via een kunstwerk voor te stellen. Net zoals kunstenaar Rinus Van de Velde dat doet in zijn werk dat momenteel in het SMAK tentoongesteld wordt.

Volgens S.M.A.K. medewerker Hidde Van Schie (foto rechts) verzint kunstenaar Rinus Van de Velde zichzelf telkens in een andere, verzonnen, situatie: "Het is voor hem eigenlijk een manier om te reizen. En zo bekijken we dat ook een beetje voor deze workshops. Wij geven de deelnemers ook de kans om zich op een andere manier voor te stellen."

De 22-jarige Lisa Vandendriessche uit Oudenaarde tekent zichzelf op het strand. Als je een beperkt zicht hebt is het niet evident om te tekenen, maar met een beetje hulp lukt het toch.

Voor Lisa is het een ontdekking om terug te tekenen. Ze had het jarenlang niet meer gedaan en is verrast door het resultaat: "Ik had niet gedacht dat ik deze tekening zou kunnen maken, ik ben gewoon begonnen en het is leuk om te zien dat ik het nog kan"

Het S.M.A.K. en de brialleliga organiseren regelmatig zo’n workshops. Voor de liga is het belangrijk dat de mensen verder kijken dan de beperking, zegt Steffie De Meulemeester: "We willen dat ze zichzelf kunnen zijn en dat ze worden aanvaard als een gewoon doodnormaal iemand. Doordat ze dit kunstwerk maken kunnen ze via expressie tonen wie ze willen zijn"

© Luk Dewulf