De gemeente Nazareth heeft het wijkschooltje in Eke-Landuit gekocht. Aan het einde van vorig schooljaar kwam het schooltje leeg te staan en werd het te koop aangeboden. De buurtbewoners hebben er alles aan gedaan om de gemeente te overtuigen om het gebouw te behouden. En dat is gelukt. Ze willen er nu een buurthuis van maken.

De gemeente heeft het gebouw dan wel aangekocht, toch gaat ze zich niet moeien met de invulling ervan. Nu zijn de bewoners aan zet.

Danny Claeys, burgemeester Nazareth: “De verbouwingswerken, onderhoudskosten en beheerskosten zijn ten laste van de mensen van Landuit zelf. Het is niet zomaar dat we daar een schooltje kopen en dat zonder meer ter beschikking stellen. Nee, ze moeten daar zelf initiatief aan de dag leggen.

De bewoners van Landuit zijn alleszins opgetogen dat het schoolgebouw behouden blijft én dat het een nieuwe invulling krijgt als ontmoetingsplek.

Chris Degroote, inwoner Eke-Landuit: “Het is belangrijk voor de gemeenschap hier. We zitten fysiek afgesloten. We zijn een eiland. Een onbewoond eiland, dat kan niet. We zijn hier bewoners en wij gaan ervoor zorgen dat er leven in de brouwerij komt.

© Soetkin Desloovere