Als het van Julie D'Abioul uit Waarschoot afhangt mag de machinehal met stookruimte in Gent niet gesloopt worden. Het gebouw langs de Gasmeterlaan is destijds ontworpen door architect Georges Bontinck. Het staat op de Tondeliersite en moet daar weg. Er komt op die plaats een nieuwe stadswijk met park en jeugdokalen. Doodzonde volgens Julie D'Abioul.   

 

Honderden architectuurliefhebbers ondertekenden gisteren een petitie voor het behoud van een gebouw van architect Georges Bontinck op de Tondeliersite in Gent. “Elf jaar te laat”, zegt schepen Tom Balthazar (SP.A). “Het pand wordt gesloopt.”
De bibliotheek op de Zuid, Villa Leiezicht in Sint-Martens-Latem, het gemeentehuis van Zelzate en de watertoren van Dendermonde. Het zijn maar enkele ontwerpen van de bekende Gentse architect Georges Bontinck. In de jaren 50 waagde hij zich op de Gasmeterlaan ook aan een machinehal met een stookruimte. Vandaag wordt dat gebouw voor een deel ingenomen door LikeBirds, een co-workingspace.

Het was daar dat architecte Julie D’Aubioul (34) uit Waarschoot hoorde dat het modernistische pand over enkele maanden tegen de vlakte gaat. Het gebouw staat midden in de toekomstige nieuwe stadswijk Tondelier en moet plaatsmaken voor een stadspark en jeugdlokalen. Als liefhebber van industrieel erfgoed wil D’Aubioul daar een stokje voor steken en ze startte een petitie. Gisteren hadden al meer dan 400 mensen die ondertekend.

© Tim Steyaert