De man uit Sint-Laureins die twee jaar geleden  celstarf kreeg voor illegale handel in roofvogels is nu ook in beroep veroordeeld tot vier jaar cel. Samen met z’n kompanen ging hij jarenlang op pad om eieren en nestjongen van roofvogels te roven en daar vervolgens  veel geld aan te verdienen.

Het hof van beroep in Gent is niet mals voor vier betrokkenen aan zwendel. Het viertal heeft veel geld verdiend aan de illegale handel in roofvogels.  Ze roofden de eieren en nestjongen  van beschermde en bedreigde roofvogels en verkochten die met valse papieren door. Een zwendel die veel geld opbracht.  Behalve valsheid in geschrifte zijn ze ook beschuldigd van witwaspraktijken. De zaak kwam twee jaar geleden al voor en de rechtbank vorderde zware straffen.  De rechter in beroep heeft die straffen nu bevestigd.
De betrokken vrouw uit Assenede krijgt een geldboete en ziet onder andere 320.000 euro verbeurd verklaard. Een Sentenaar  krijgt een celstraf van vier jaar waarvan twee jaar met uitstel en een geldboete van 90.000 euro. Vogelbescherming Vlaanderen die zich burgelijke partij stelde krijgt een schadevergoeding.

© Christophe Sevenoo