"Door motivatie en succeservaring de grenzen van hun mogelijkheden verleggen", dat is de belangrijkste doelstelling van de samenwerking tussen het Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent en het Boudewijn Seapark. Het Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent behandelt dagelijks een veertigtal kinderen tussen nul en zestien jaar met ernstige hersenletsels, ruggenmergletsels, zenuwletsels, amputaties, brandwonden, spier- en gewrichtsaandoeningen en tumoren. Om de revalidatie van deze kinderen zo uitdagend mogelijk te maken, wisselen ze de dagdagelijkse revalidatie af met anderen activiteiten, waaronder revalidatie met dolfijnen.

In het dolfinarium geven de trainers hun dolfijnen verschillende opdrachten door hun handen en armen op een bepaalde manier te bewegen. Draait de trainer zijn handen, dan beginnen de dolfijnen te zingen. Zwaait een trainer met een arm in de lucht, dan duikt de dolfijn onder water, om enkele seconden nadien hoog uit het water te springen. Heel wat bewegingen die trainers uitvoeren, worden ook gebruikt in de motorische revalidatie van kinderen. Voor elk kind worden concrete individuele doelstellingen bepaald: het gooien van een vis in de bek van de dolfijn met de zwakke arm of bijvoorbeeld het zoeken naar een manier van communicatie bij een kind dat niets zegt. De dolfijntherapie wordt jaarlijks georganiseerd in twee sessies van 6 weken, waarbij telkens op het einde van een periode een kleine slotshow wordt gegeven voor de ouders en eventueel klasgenoten.

Het dolfinarium in Boudewijn Seapark staat onder druk. Minister van dierenwelzijn Ben Weyts wil het dolfinarium zo snel mogelijk dicht. De mensen van dit project benadrukken dat het welbevinden van de dolfijn ten allen tijde in rekening wordt gebracht. De dolfijnen mogen geen stress ervaren door omgang met deze kinderen en mogen op geen enkele manier worden gedwongen om mee te participeren. 

 

© Soetkin Desloovere