Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard uit Gent start met de renovatie van 102 sociale woningen in Malem, voor een bedrag van meer dan 9 miljoen euro. Voor een groot deel van de woningen gaat het om een totaalrenovatie, daardoor is het voor de meeste bewoners niet mogelijk om in hun huis te blijven wonen.

68 woningen krijgen een nieuwe sanitaire en elektrische installatie, centrale verwarming, keuken, badkamer, buitengevel, septische put, … kortom: ingrijpende werken, waardoor de bewoners niet in het huis kunnen blijven wonen. Met een doorschuifsysteem kunnen de bewoners wel in de wijk blijven: zij verhuizen naar een eerder afgewerkte woning. Al is dat niet voor alle bewoners mogelijk. Bij 34 woningen gaat het om een gedeeltelijke renovatie en kunnen de bewoners wel in hun woning blijven.

Malem is lang niet de enige wijk waar grote renovatiewerken starten. Momenteel worden er ook renovatiewerken uitgevoerd in Viermeersen in Wondelgem (113 wooneenheden), Westveld in Sint-Amandsberg (160 wooneenheden) en in de Koggestraat (42 wooneenheden). De renovatie in de wijk Malem is wel een van de laatste grote projecten in Gent. Het einde van de werken is voorzien voor 2022.

© Janna Heyerick