Rector van de UGent Anne De Paepe is onder druk gezet om zichzelf niet op te volgen als rector. Dat schrijft de krant De Morgen. Een groep academici en bestuurders, die allemaal lid zijn van de loge, zouden haar en haar onmiddellijke omgeving geïntimideerd hebben, aldus De Morgen. Rector Anne De Paepe bevestigt dat ze onder druk gezet is. 

Begin maart liet Anne De Paepe weten dat ze zichzelf niet wou opvolgen als rector van de Gentse universiteit. Ze gaf toen de recente dood van haar echtgenoot aan als belangrijkste reden. Vandaag schrijft de krant de Morgen dat de Paepe geïntimideerd werd door kandidaat-rector Rik van de Walle en enkele invloedrijke academici en politici die allen lid zijn van de loge. Ze zou begin dit jaar benaderd zijn om niet deel te nemen aan de verkiezingen en zou het voorzitterschap van de Associatie UGent aangeboden hebben gekregen. Dat laatste heeft ze geweigerd.
De rector bevestigt aan de Morgen dat ze onder druk gezet is om niet meer meer te doen aan de verkiezingen, en om dat snel aan te kondigen.
Kandidaat-rector Rik van de Walle schrijft op zijn Facebookpagina dan weer dat hij het mikpunt van een lastcampagne is en zegt dat de verkiezingen een ‘voorbeeld van democratie’ zijn.
Maar hoe dan ook werpen deze gebeurtenissen een schaduw op de verkiezingen.
Volgende week woensdag starten de rectorverkiezingen met een eerste stemronde tussen duo’s Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe en Guido Van Huylenbroeck en Sarah de Saeger.

© Elke Verdonck