Het Raveelmuseum in Machelen brengt nog tot 21 oktober een ode aan Jef Cornelis, de cineast en televisieregisseur die vorig jaar overleed. Cornelis liet een uniek oeuvre na van films en programma’s over hedendaagse beeldende kunst die hij maakte in opdracht van de voormalige BRT.
Zo maakte hij een uitgebreid filmverslag van Chambre d’ Amis, een kunstproject van wijlen Jan Hoet in 1986. Het kunstenparcours liep toen langs verschillende privéwoningen in het centrum van Gent.

Als regisseur van de toenmalige BRT was Jef Cornelis dan ook dé uitgelezen persoon om hedendaagse kunst tot in de huiskamers van de televisiekijker te brengen.

Maar Jef Cornelis deed meer dan alleen maar kunstzinnige televisie maken. Hij was ook lid van de advies – en aankoopcommissies bij de Vlaamse Overheid. Onder zijn gezag werden dan ook tal van belangrijke kunstcollecties uitgebouwd in ons land.

De tentoonstelling in het Raveelmuseum bestaat dan ook uit twee luiken. Enerzijds werd er een keuze gemaakt uit het filmwerk van Jef Cornelis. Daarnaast stelt het museum ook verschillende kunstwerken tentoon die verwijzen naar Jef Cornelis. Omdat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in het tot stand komen van diverse tentoonstellingsprojecten en publieke kunstcollecties.

De expositie Jef Cornelis : “kunst is voor weinigen” loopt van 30 juni tot 20 oktober 2019 in het Raveelmuseum in Machelen.

© Vanessa Declercq